contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Shepherd S Pie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Photobucket
Degeram de frig la cele -20 de grade pe care le avem in continuu de cateva zile incoace. Si colac peste pupaza, astia de dedesubt au plecat in concediu sau aiurea iar apartamentul de sub noi e sloi de gheata. La asa conditii vitrege se cerea de urgenta ceva care sa ne incalzeasca. Mai ales ca bucataria e cea mai calda camera la ora actuala.
Asa ca am trantit o shepherd's pie, sau pe romaneste spus o placinta a ciobanului. Nu are nici o treaba cu vreo placinta, e fix carne tocata cu piure de cartofi, de ce i-o fi spus asa ma depaseste, insa mai multe detalii gasiti aici.
Exista zeci de variante ale acestei "placinte". Eu am ales sa o fac a la Gordon. Ramsey. A facut si un video rapid pentru "The F Word" si mi s-a parut mie ca ia uite domnule ce repede se face shepherd's pie-ul asta, hai ca fac si eu. Nu a fost chiar asa de rapid, dar nu m-am suparat dat fiind frigul mai sus mentionat.
A iesit deosebit de gustoasa, o adevarata comfort food dupa cum o numesc unii. Pentru cei ce nu sufera carnea de miel/oaie se poate inlocui cu carne tocata de porc/vita.
Am folosit:
- 500gr carne tocata de miel (vita/porc)
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa mare
- 1 morcov mare
- 2 catei usturoi
- 1-2 linguri sos Worcestershire
- 1 lingura pasta de tomate
- 1 pahar vin rosu
- 300 ml supa de pui
- cimbru si rozmarin
- sare si piper
Pentru piure:
- 1kg cartofi
- 50 gr unt
- 2 galbenusuri
- parmezan ras
Photobucket
Cartofii se pun la fiert in apa cu sare.
Se pune uleiul la incins in tigaie. Se adauga carnea tocata si se tine 2-3 minute la foc mare pana se rumeneste. Morcovul si ceapa se dau prin razatoare (sau se taie cat mai fin
posibil) si se adauga peste carne. Se amesteca, se sareaza si pipereaza.
Photobucket
Se adauga sosul Worcestershire, pasta de tomate si vinul rosu. Se amesteca pana ce alcoolul se evapora.
Se adauga usturoiul tocat si ierburile aromate, cimbrul si rozmarinul.
Photobucket
Se toarna supa de pui, amestecand incontinuu si se tine pe foc 3-5 minute sau pana ce este absorbit.
Photobucket
Se pune carnea intr-o forma termorezistenta.
Photobucket
Separat facem piure-ul. Se preseaza cartofii fierti, se pune untul si galbenusurile, se sareaza si pipereaza si se amesteca cu putere. Gordon zice ca secretul sta in parmezanul adaugat la piure.
Photobucket
Asa ca adaugati parmezan, cu cat mai mult cu atat mai bine.
Photobucket
Se acopera carnea din forma cu piure, se presara parmezan din belsug deasupra si se inteapa cu furculita pentru a obtine acele circumvolutiuni specifice.
Se da la cuptor, 18-20 minute la 220 grade, spre final 240 grade.
Photobucket
E buna buna de tot si satioasa, iar daca se serveste alaturi de o salata mare e dementiala!
Photobucket