Shakshouka
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Shakshouka isi trage inceputurile prin Tunisia, daca e sa credem pe cuvant ce spune internetul. Aflat intr-o criza de idei pentru micul dejun, Povestelnicul a apelat anume la aceasta reteta pentru a incepe o dimineata cum se cuvine: gustos si sanatos. Felul acesta de mancare reprezinta o simbioza intre tocanita de legume (lecsó unguresc, daca vreti) si ouale ochiuri. Reteta este simpla si se pregateste cat ai citi “Luceafarul” si inca vreo doua scrisori de acelasi autor. Celora ce nu au atata timp le spun o zi frumoasa, iar pentru cei cu un simt mai dezvoltat al sarcasmului, pun reteta mai jos, adaptata, ca deobicei, dupa gustul celor din jurul mesei.
Pentru a impaca patru suflete flamande la o masa, avem nevoie de:
1 ardei gras (dulce, mare si gras), taiat felii
1 ceapa rosie medie
3 catei de usturoi, taiat felii
1/2 legatura de patrunjel
4 oua
5-6 rosii decojite si taiate cuburi (eu am folosit conservate)
100 ml suc de rosii
o bucata mica de praz, taiat si el felii
humus
sare
ulei de masline
Bineinteles nu se poate fara condimentele specifice:
1/2 lingurita paprica dulce
1/2 lingurita de chimen
1 lingurita de turmenic (n-o s-o gasiti in imagini pentru ca n-am avut)
1 varf de lingurita piper cayenne
1 varf de lingurita seminte de chimion
In continuare, se calesc semintele in putin ulei de masline.
Dupa asta se adauga ceapa taiata felii, pana cedeaza din caracter.
Apoi se adauga rosiile, ardeiul, usturoiul si condimentele. Se amesteca si se gatesc toate impreuna la foc mediu. N-am uitat sa sarez si sa piparez un pic.
Evident, tunisienii nu au sunca afumata, dar pentru ca nu ne-a vazut nimeni, ne-am permis sa punem vreo cateva felii. Nici voi sa nu spuneti nimanui.
Inca peste 5 minute am adugat prazul, am amestecat bine.
Si in sfarsit, am facut cu lingura cuiburi pentru oua si le-am stricat acolo. Am pus capacul si am asteptat pana albusurile s-au gatit (important: galbenusurile sunt mai gustoase moi). Cortina a fost coborata de patrunjelul tocat, si cateva farame de branza de oi. Drept ca tunisienii nu prea au avut branza, da voi sa aveti. Si pofta sa aveti si sanatosi sa fiti.
P.S. va intrebati ce naiba cauta humusul printre ingrediente? Apoi faceti asa: il asterneti pe fundul farfuriei iar deasupra puneti o portie din tigaie. Pe urma sa povestiti cum a fost;)