contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sernik

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

La sfarsitul lui septembrie am petrecut impreuna cu familia cateva zile minunate in Polonia.
Mi-a placut  tot ce-am vazut. :)
Orasele  ( in special Cracovia unde am si locuit ) , obiectivele turistice ( lagarul de la Auschwitz/ Birkenau, mina de sare de la Wieliczka , muzeele si bisericutele )  , muntii Tatra si statiunea montana Zakopane...
insa delectarea finala a fost intotdeauna desertul si cafeaua.
Am savurat si cateva specialitati cu specific local ( pierogi ; supa de sfecla rosie; carnatii cu varza; faimoasa lor pizza- zapiekanka, insa prajitura aceasta cu branza dulce, pe care ei o numesc sernik, m-a dat gata :)).
O pregatesc in nenumarate  variante....simpla, ca aceasta...cu un soi de crusta ca cea de placinta ...cu crusta si cu mac...cu crusta, stafide si bezea.... cu ciocolata ...etc....etc :))
 Evident branza dulce este mereu ingredientul principal.:)
Cu aroma intensa de vanilie si lamaie, e imposibil sa nu te indragostesti inca de la prima imbucatura :).
Mi-am propus s-o reproduc cu prima ocazie, pentru ca n-am reusit sa ma satur de aceasta minunata prajitura in cele cateva zile petrecute in Polonia.
Am cautat pe net o reteta, insa nu am gasit ( poate n-am stiut eu sa caut.... ).
Intr-un final mi-am luat inima in dinti si am preparat-o dupa capul meu,cum am mai facut la unele prajituri cu branza , uite-asa :
- am mixat 5 galbenusuri cu 400 g zahar praf de la coronita si 2 pachete zahar vanilat, timp de 5 minute pana s-au transformat intr-o crema albicioasa.
- am aduagat apoi 100g unt 82% grasime , moale ( la temperatura camerei ) si am continuat sa amestec.
- am adaugat  un kg de branza de vaci Pilos ( la galeata ) , 2 plicuri praf de budinca de vanilie, coaja rasa de la o lamaie +  de la o limeta, un praf de copt si am omogenizat bine de tot .
-separat am batut spuma cele 5 albusuri + jumatate de lingurita de sare pana s-au facut spuma tare ( cca5 minute )
-am incorporat  spuma de albus in amestecul de branza .
Toata compozitia am turnat-o intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt.
Am copt prajitura aproape doua ore la 180*.
Din cate stiu eu, prajiturile cu branza se taie reci.:)
 Ei bine, eu  n-am mai avut rabdare se se raceasca, asa ca... am taiat o bucatica pentru poza , ca sa nu pierd lumina :)) ( buna scuza, nu-i asa ?! :))   )
 In fond imi era o pofta  :D ... mai ales ca pe timpul coacerii mi-a umplut casa de un ametitor miros de citrice si vanilie , de ziceai ca s-a coborat raiul pe pamant :)).
In fine....prima mea sernik de acest fel a iesit demential de aromata, dulce , cremoasa, umeda...atat de buna ca nu m-am multumit cu bucatica pe care am taiat-o pentru poza si am dat iama si in restul tavii :)).

Si ca povestea sa fie si mai haioasa, la sfarsit cand am strans sa spal "sculele "cu care am lucrat, cand sa arunc galeata de branza , am constatat ca avea o reteta tiparita care e aproape identica cu cea facuta de mine :))
Curat coincidenta neicusorule , cum ar zice conu Caragiale daca-ar mai trai :)).
Macar de vedeam din prima, nu-mi mai frangeam atata " intelighenta ":))
Hai, sa fiti iubiti ! :)