Semlor
Sursa Semlor
articol scris de poppy-planet.blogspo blog poppy-planet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Semlor (singular semla) este un desert specific bucatariei suedeze. Variante ale acestuia se intalnesc insa si in Finlanda, Norvegia, Danemarca si Estonia.
In fiecare an, in ultima marti dinaintea inceperii postului Pastelui se sarbatoreste Fettisdag, "martea grasa". Si toti suedezii mananca semlor. Initial semla se servea intr-un castronel cu lapte, insa in zilele noastre nu s-a pastrat aceasta traditie. Se mananca semlor oriunde si oricum, iar in aceasta perioada toate patiseriile si cofetariile o au pe listele lor.
Exista o intreaga varietate de retete si versiuni ale acestei retete. Eu am ales o varianta cat mai traditionala, fara "inflorituri".
Am folosit, pentru 10-12 bucati:
Pentru aluat
- 75 gr unt
- 3dl lapte
- 50gr drojdie
- 1/2 lingurita sare
- 100 gr zahar
- 1 ou
- 1 lingurita cardamon
- cca 900 gr faina
Pentru umplutura
- 200gr pasta de migdale
- 1dl lapte
Pentru uns
-1 ou
Pentru ornat
-frisca
-zahar pudra
Am topit untul intr-o craticioara pe foc si am adaugat laptele.
Intr-un castron mare se toarna amestecul de unt si lapte si se adauga drojdia. Lasati sa se dizolve. Se adauga sarea, zaharul, cardamonul si oul.
Se adauga faina in ploaie si se lucreaza un aluat care se lasa la crescut 20-30 de minute.
Luati aluatul si impartiti-l in 10-12 bucati. Formati mingiute si asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de copt. Acoperiti cu un prosopde bucatarie si mai lasati la crescut
20 de minute.
Ungeti bulele cu ou batut si dati la cuptor, 225 grade Celsius pentru circa 7-10 minute.
Toata casa se umple de miros de "copt"!
Lasati-le la racit.
Dupa ce s-au racit, se taie un capacel si se scoate miezul.
Intr-un castron se amesteca miezul de la semlor cu pasta de migdale si laptele. Pasta de migdale se poate inlocui cu martipan.
Se umplu semlorna cu amestecul respectiv.
Se orneaza cu frisca, se pune capacelul la loc si se presara zahar pudra peste.
Sunt foarte delicioase! Se pot servi la cafea, cu ceai sau lapte cald, sau doar asa cum sunt. Odata ce ai gustat din semla, nu te mai poti satura de ele :)