Scrumbie La Gratar
Sursa Scrumbie la gratar
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Evocind intrarea Mintuitorului in Ierusalim calare pe asin, intimpinat de multime cu flori si ovatii, florile pe care le purtam in mana in Duminica Floriilor reprezinta florile virtutilor adunate in timpul postului, si anume: lumina rugaciunii, smerenia postirii, bunatatea inimii milostive si darnice, curatia mintii dobandita prin pocainta, sfintirea sufletului si trupului. Toate acestea sunt florile iubirii smerite si sfinte a crestinului fata de Dumnezeu si fata de semeni.
Intrarea Domnului in Ierusalim este sarbatorita printr-un praznic in Duminica Floriilor, crestinii ortodocsi avind dezlegare la peste inainte de Saptamina Patimilor.
Asa se face ca, in aceasta zi exista obiceiul de a se gati peste sub orice forma, chiar daca sintem, sau nu, credinciosi.
Cum prin martie, scrumbia, specie pelagica, endemica, de origine marina, anadroma, care traieste in carduri in mare, intra in Dunare pentru depunerea icrelor, riveranii Dunarii combina praznicul din Duminica Floriilor cu sarbatoarea scrumbiei.
Iar noi nu facem exceptie.
Iata de ce astazi postez: scrumbie la gratar cu mujdei de usturoi verde.
- 4 scrumbii potrivite
- 3 legaturi de usturoi verde
- zeama de la o jumatate de lamiie
- 50 ml ulei
- sare
Se curata pestele si se presara cu sare, apoi se lasa sa stea pentru jumatate de ora, ca sa intre sarea in carne.
Se curata usturoiul, se spala bine dupa care se taie bucati si se pune in vasul mixerului cu un praf de sare, dupa gustul fiecaruia. Se mixeaza adaugindu-se continuu uleiul, cite putin ca la maioneza.
Se adauga si zeama de lamiie si se omogenizeaza. Cind este gata se pune intr-un bol, se acopera cu folie si se pune la frigider.
Se incinge gratarul pe care urmeaza sa frigem scrumbiile. Locuind la bloc, folosim un gratar cu capac, pentru ca fumul sa nu umple casa, in tavita caruia punem o cana de apa, asa incit grasimea ce se va scurge din scrumbii sa nu se arda pe tava gratarului.
Se pun scrumbiile pe gratar lasindu-le aproximativ 20 - 25 minute pe fiecare parte.
Se servesc calde, nu fierbinti, cu mujdei alaturi si o bere rece.
Desi cu intirziere, transmit un cald La multi ani tuturor sarbatoritilor zilei de Florii.
* Atentie ca are multe oase.