Scrisoare Cu Cârnaţi şi Cartofi
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Bună ziua sau bună seara, după cum te va găsi mica mea scrisoare. Dragă soră, află că-ţi scrie al tău frate, Povestelnicul. Demult nu ne-am văzut. Din primele rânduri află că la mine treburile merg bine, parcă nu prea am pe ce să mă plâng.
Şi cartofii s-au făcut frumoşi, şi vaca se mulge bine, şi untul iese foarte bun. De aceea m-am gândit că ar fi păcat să nu-ţi povestesc. Azi am făcut o piure de cartofi.
Ştii, am luat nişte cartofi, i-am tăiat cubuleţe mici şi i-am pus la fiert în apă sărată (cam o jumătate de lingură de sare la 2 litri de apă) pentru aproximativ 30 min. Între timp am prăjit nişte cârnaţi şi am dres şi un sos.
Cât nu ţi s-ar părea de straniu, da’ cârnaţii i-am prăjit pe toate părţile într-o tigaie încinsă până s-au rumenit bine (3-4 minute, pe fiecare parte).
După asta i-am tăiat rondele, la fel am făcut şi cu două cepe medii.
În aceste rânduri află că într-o tigaie am pus ulei de măsline şi am călit în el 6-8 minute ceapa.
Pe urmă am pus peste ea 1 lingură de oţet balsamic, 1 lingură de gem de zmeură şi 100g de vin roşu.
Toată splendoarea asta am amestecat-o bine şi am dat-o în clocot la foc mediu pentru 3-4 minute, după care am presărat o linguriţă cimbru uscat şi 3 linguriţe făină de porumb peste. Tot atunci am amestecat şi am stins para.
Când cartofii s-au fiert binişor (când bucata de cartof lunecă de pe dinţii furculiţei care a apucat-o) i-am scurs de zeama în care au fiert şi i-am pus pisatorul la muncă cu unt şi lapte. Când piureul a fost gata, am incorporat în el nişte cozi de ceapă, tocate rondele, am presărat o linguriţă de busuioc uscat şi am omogenizat toata treaba prin amestecare după care i-am pus capac, ca să rămână caldă.
Acum că le am pe toate gata, îţi spun cum fac. Aştern fundul unei oale termorezistente cu feliile de cârnaţ.
Peste ele torn sosul şi acopăr frumos cu 150 g de mazăre conservată.
Deasupra pus piureul şi-l înşir uniform ca să acopere tot conţinutul vasului.
Vasul îl dau la cuptorul încălzit (200 °C) pentru 25-30 minute. Oricum, trebuie verificat din când în când pentru că se scoate când crusta de deasupra s-a rumenit.
Şi acum, surioară, ştii ce fac? Îmi pun în farfurie mie…
…şi ţie. Aşa că te aştept cu nerăbdare la mine în ospeţie.
Al tău frate, Povestelnicul.
P.S. Cred că pentru nimeni nu trebuie să fie un secret cu ce o să se termine această scurtă scrisoare:
P.S.2 Pentru cei care vor chiar acum să dea o fugă la magazin, iată lista pe care trebuie s-o ia cu ei.
Ingrediente:
Pentru piure
0.5 kg cartofi curăţaţi şi tăiaţi cuburi medii
30 g unt
50 ml lapte
1 legătură de ceapă verde, tăiată rondele
1 linguriţă de busuioc uscat
sare
Pentru stratul de jos
3 cârnaţi de porc
½ lingură ulei de măsline
2 cepe medii, tăiate rondele
1 lingură aceto balsamico
1 lingură gem de zmeură
100 ml vin roşu demidulce
1 linguriţă de cimbru uscat
3 linguriţe de făină de porumb (mălai)
150 g mazăre conservată
Să aveţi poftă!