Scovergi
Sursa Scovergi
articol scris de Nonatrif blog nonatrif.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
Intr-un ibric de 1L se pune 0.5L apa la incalzit. Cand apa este calduta, se ia de pe foc si se pun cuburile de drojdie, o lingurita de zahar, 2 lingurite cu varf de faina si se lasa acoperit sa creasca 10 minute. In total o sa avem aprox. 800ml de maia.
Intr-un vas mare se pune faina din care se retine o cescuta (pentru cand vom intinde aluatul), se adauga o lingurita de sare cu varf. La mijloc se formeaza o gaoace unde se toarna tot lichidul preparat. Se amesteca bina, dupa care se framanta luand coca dinspre margini si aducand-o spre mijloc cu amandoua mainile. Dupa ce se framanta bine, se acopera cu un prosop si se pune la caldura sa creasca aprox.30 min.
Dupa ce a crescut o intindem pe masa presarata cu putina faina, o taiem in 20 de bucati din care formam niste bile. Fiecare bila, perfect rotunjita in palme o intindem cu batatorul si o crestam la mijloc pentru a nu se umfla diform la prajit. Un mic secret este sa luam bilele in ordinea in care le-am format, deoarece ele intre timp mai cresc.
Astfel formate, lipiile le prajim in ulei bine incins, avand grija sa nu lasam faina in plus pe ele, altfel se arde urat. Cand punem scovarga in ulei, ridicam putin vasul unde prajim si miscam circular scovarga in ulei, ceea ce face sa creasca repede si frumos.
Scovergile se pot servi umplute cu amestec de carne si legume; cu branza, ou si stafide; cu varza murata sau simple cu mujdei, dulceata sau chiar finetti.