Scones – Painici Pufoase Pentru Dimineti Voioase
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
“Citeste reteta cu atentie inainte de a te apuca s-o prepari” – regula de baza in gatit. De data asta, am ignorat-o cu gratie si, ca urmare, am intins aluatul cam subtire – si iaca asa, m-am trezit cu aceste painisoare/ chifle plate. De fapt, nu sunt chiar plate dar oricum nu sunt asa umflate cum ar fi fost daca respectam grosimea care trebuia.
In fine, mi-am dat seama de greseala la timp cat sa mai fac cateva scones – painici asa cum trebuie, mi-au iesit la perfectie, dupa cum vedeti in poza de debut. Le-am dat si o forma de mingiuta si au iesit foarte aspectuoase.
Deoarece se fac foarte repede si sunt delicioase, aceste scones sunt ideale pentru un mic dejun de sambata dimineata in familie – se fac in 30 de minute cel mult. N-am avut faina cu agent de crestere, asa ca am pus si o jumatate de cubulet de drojdie proaspata dar n-am asteptat deloc sa creasca aluatul. Reteta o am din “Good Food” si, va asigur, e delicioasa.
- 350 g faina + extra pentru intins aluatul
- 85 gr. unt rece
- 150 gr. iaurt gras
- 1 lingurita praf de copt
- 4 linguri zahar brun
- 4 linguri lapte integral
- 1 lingurita extract de vanilie - n-am avut, am folosit esenta de rom
- 1 ou batut cu I lingura de lapte pentru uns
Intai, aprindem cuptorul si incingem inauntru o tava de copt la 220 grade C.
Intr-un bol, mixez faina, sarea, praful de copt, zaharul si untul si amestecam pana se omogenizeaza. N-a iesit ce stii ce omogenizat dar nu mi-am facut probleme.
Incalzim la microunde timp de un minut iaurtul, laptele si vanilia; daca n-avem la indemana cuptorul cu microunde putem folosi si o tigaie. Facem o gaura in coca din faina cu unt ce tocmai am pregatit-o si turnam acolo laptele cu iaurtul fierbinte si amestecam repede compozitia folosind un cutit. Imediat ce se omogenizeaza, este gata. Nu e cazul sa insistam cu framantatul. Frumusetea acestei retete, este ca cu cat framantam mai putin cu atat ne va iesi mai bine.
Se rastoarna aluatul pe o suprafata pudrata cu faina, se framanta usor – cat sa se obtina o consistenta fina si moale. Se intinde o foaie cu grosimea de 4 cm.
Apoi se decupeaza cercuri cu ajutorul unei forme pe care o dam prin faina inainte de a taia fiecare cerc. Aluatul ramas il adunam, il framantam usor si il intindem din nou – si tot asa pana se termina. Ungem cu oul batut partea de deasupra a formelor decupate, presaram faina in tava de copt fierbinte, asezam painicile.
Se coc 12 minute, pana cresc si devin aurii.
Sunt grozave mai ales fierbinti sau in ziua prepararii. Delicioase cu unt, optional si niste dulceata. Miam, miam.
Daca ne ies mai multe, le putem si congela. Asteptam sa se raceasca dupa ce le-am scos de la cuptor, le sigilam in pungute speciale, scotand aerul din punga, si le bagam la congelator unde le pastram cel mult o luna. Le decongelam la temperatura camerei, apoi le incalzim la cuptor timp de cateva minute.