Savarine
articol scris de NELA blog undulcearomat.blogspot.com
Incercam de mult sa caut o reteta pentru cojiile de savarine dar preparata cu drojdie .Retete nu este a mea e luata de pe internet ,nu stiu de unde am luat-o.Sper ca autoarea sa nu se supere pe mine .Reteta este foarte buna au iesit niste coji reusite .
250 gr faina
15 gr drojdie
200 ml lapte
1 ou
20 gr zahar
30 ml ulei
sare
Siropul
500 ml apa
400 gr zahar
zeama de la lamaie
Glazura
frisca
fructe
Intr-un castron se freaca drojdia cu putin zahar pana se lichefieaza ,apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut si cu putina faina ,se lasa sa creasca (sa se dospeasca).
Dupa ce a crescut se adauga peste faina oul si zaharul si se amesteca cu restul de lapte caldut.La inceput se amesteca cu lingura pana se omogenizeaza toate,aduagam uleiul si incepem sa framantam cu mana.Va iesi o coca foarte moale pe care o lasam sa se dospeasca.Dupa ce a crescut se i-a bile si se pun in formele tapetate cu grasime si pesmet.Se lasa formele la caldura pana ce coca isi dubleaza volumul.Dupa coacere se lasa la racit circa 10 ore (eu le-am pregatit a doua zi).
Daca doriti sa fie siropul mai legat puteti sa adaugati zahar mai mult.
Se fierbe apa cu zaharul si zeama de lamaie pana se ingroasa siropul .Se da la o parte de pe foc si incepem sa pregatim cojiile.
Cojiile de savarina se razuiesc putin pe partea mai bombata astfel incat sa devina plate,dupa le scufundam in siropul caldut pana se insiropeaza foarte bine .Se scot intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga ,se dau la frigider circa o ora .
Dupa racire se orneaza cu frisca si fructe.