Sarmalute In Foi De Vita
Sursa Sarmalute in foi de vita
articol scris de AliceKitchenette blog Alice Kitchenette
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente - aprox. 30 sarmale
- 600-700 g carne tocata amestec
- 60g de orez
- 2 cepe potrivite
- 1 legatura patrunjel verde
- marar (doar optional daca va place aroma lui)
- sare, piper negru macinat dupa gust
- un varf de lingurita cimbru uscat
- 3 linguri pasta de rosii
- foi vita de vie cat mai crude
- 2lg ulei de masline/ulei
Pentru inceput spalam si curatam ceapa, apoi o tocam marunt si o inabusim usor pana devine sticloasa in cele doua linguri de ulei.!!! Puteti renunta la acest pas si sa puneti ceapa cruda, insa cu ia usor inabusita ies muuult mai gustoase.
Cat ceapa sta la inabusit punem 1-1 ½ ceasca apa la fiert iar cand fierbe adaugam orezul si il lasam catsa se lege/sa se umfle putin!!!! La fel putetirenunta la acest pas sis a-l puneti crud, mie imi place sa-l fierb asa sunt sigura ca nu am vreo surpriza, in plus leaga mai bine compozitia.
Acum putem trece la pregatirea foi/frunzei de vita. Eu le-am avut verzi/proaspete crude din gradina. Daca optati pentru cele proaspete trebuie sa stiti ca dupa ce sunt bine spalate se oparim/punem timp de 2min in apa clocotita (pana isi schimba culoarea).
Carnea se pune intr-un bol peste adaugam ceapa racita, orezul umflat, patrunjelul verde, sare, piper, cimbru si o lingura de bullion (eu pun si in compozitie pentru un pic de culoare, voi puteti renunta merge si fara). Amestecam bine carnea pana devine omogena si toate ingredientele sau combinat. Gustam de gust!!
Acum ca avem totul pregatit putem san e apucam de facut sarmale. Luam o frunza de vita oparita !!!(daca are nervure prea tare o scoatem altfel este atoasa, din cauza asta am spus ca ar fi bines a fie cat mai crude).(daca frunzele sunt mici putem pune cate doua frunze) punem in capat din amestecul de carne, apoi rulam/impachetam frumos sarmaluta si o asezam intr-o oala pe fundul careia se pun frunzede vita (ca sa nu se prinda).
In mijlocul sarmalutelor se punem bulionul ramas si acoperim cu frunze de vita si turnam apa cat sa le acopere. Punem la fiert pana ce frunza se inmoaie si carnea este fiarta aprox 1 ora (asta daca ati umflat inainte orezul) daca nu aprox. 2ore (intre timp mai verificati lca lichidul san u scada sis a ardetisarmalutele) este bine sa gustati/testate o sarmaluta inainte de a stinge focul!