Sarmalute In Foi De Varza Dulce
articol scris de lauras.leckereien blog leckereien.blogspot.com
Da stiu, este o reteta cunoscuta, gustata si mai ales mult iubita.Ori cu varza dulce , ori cu varza acra, despre gust si preferinta nu se cearta ci se trece la preparat si “halit”…..
INGREDIENTE:
- 1-2 verze marisoare
- ca 1 kg de carne tocata porc sau amestec cu vita, (mai bune sint sarmalitele cu care taiata bucatele mici)
- ceva sare
- 1lc piper macinat
- ca. 20g boia de ardei dulce
- 100g orez de preferinta pe jum. fiert in supa
- 1 legatura nare de marar proaspat sau congelat(merge si uscat)
- citeva crengute de cimbru verde/uscat(eu am avut la congelator)
- 2 cepe marisoare
- 1ls zahar
- 250g ml bulion sau 4-5ls pasta de tomate
- cirnati afumati, sau costite afumate, Kaiser, Bacon…fiecare ce doreste poate pune printr-e sarmalute.Sau chiar bucati de carne proaspata, fara nici o prob. se poate pune.
MOD PREPARARE:
Ceapa se curata , se taie marunt si se prajeste in putina grasime impreuna cu zaharul, pina ce se inmoaie si caramelizeaza usor.Se trage deoparte sa se racesca.
Orezul se pune sa fiarba de jmatate in supasau apa cu sare.
Se scurge si se lasa sa se racesca.
Capatina/-le de varza se oparesc, punind intr-o oala potrivita marimi verzei/-lor apa pe jumatate plina.
Se puna la fiert si cind incepe sa fiarba se adaoga 1ls sare.Varzei/-lor li-se scot cu un cutit cu virf cotoarele, in asa fel incit , dupa oparire, frunzele sa se desprinda unele de altele, fara sa mai fie ancorate in cotor.
Dupa scoaterea cotorului se pune varza cu partea “descotorisita”in jos in apa care fierbe usor.
Dupa ca. 3-4 minute se intoarce si cu ajutorul a doua furculite, incepe sa se desprinda foaie dupa foaie, si s scot pe rind pe o farfurie.
Dupa ce varza a fost oparita si pregatita pentru umplut, se prepara carnea.
Carnea tocata/taiata se amesteca cu ceapa calita,orezul fiert de jumatate, boia de ardei, piper, sare si marar.Totul se amesteca bine si cu ajutorul unei linguri de supa, se i-aiú portii micute de carne si se invelesc in frunzele de varza oparite(vezi foto).
In oala in care se fierb sarmalele se pune pe fundul ei crengute de marar si cimbru(eu am avut ambele congelate), peste se aseaza 2-3 frunzele mari de varza si sarmaluta cu sarmaluta se aseza peste foile de varza.
Printr-e ele se pune daca se doreste ceva din afumatura sau carne proaspata, marar, cimbru si pasta de tomate.
Cind toate sint asezate in oala deasupra se mai presara ceva verdeata, eventual ceva afumatura, pasta de tomate si se acopera cu retul de varza tocata marunt.
Pentru cine are si doreste, se poate puen printr-e sarmalute varza acra tocata marunt.
Peste sarmalute se pune apa atit cit saa-le acopere.Se pun la foc sa fiarba usor, cca.1 –1 1/2 ore
Cine doreste poate bsa-le bage la cuptor.
Cind sint gata fierte se servesc cu smintina si mamaliguta sau piine alba proaspata.
Cine doreste chiar si cu un ardei-murat-iute