contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sarmale

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Sarmalele sunt un preparat de sarbatoare, pregatit de femei in casele romanilor inca din batrani.
Stiu ca este cald si nu va vine sa aprindeti aragazul, dar cand te gandesti la aroma sarmalelor care se raspandeste in casa, mai ca uiti de calduri.

Ingrediente:
2 kg fleica de porc
1 varza murata mai maricica
1 ciolan afumat de porc cu os (sau sunca, bacon)
1 cana orez (cca 150-200 gr)
400 ml suc de rosii
2 cepe mari
50 ml ulei
3 crengute cimbru
1 lingurita piper boabe
2 foi de dafin
1/2 lingurita piper macinat

Incepem prin a desara varza. Indepartam cotorul. Foile le desfacem una cate una, iar daca sunt foarte mari le taiem cat sa putem impacheta carnea in ele si sa ne iese o sarma potrivita, nu foarte mare.
Opriti 4-5 foi mai mari pentru a le aseza deasupra sarmalelor cand le asezam in oala.
Carnea o spalam bine si o stergem cu servete de bucatarie. O taiem in bucati iar apoi o trecem prin masina de tocat carne. (Nu toc niciodata carnea la magazin, tocmai pentru ca vreau sa o spal acasa)
Intr-o tigaie mai maricica punem uleiul, iar dupa ce s-a incins adaugam ceapa tocata marunt. Cand incepe sa sticlesca adaugam jumatate din sucul de rosii si orezul.
Lasam sa mai fiarba impreuna cca 10 minute.
Amestecam totul cu carnea tocata si adaugam piperul macinat.
Asezati cate putina umplutura pe marginea fiecarei foi, apoi impaturiti-o numai putin. Trageti marginile exterioare peste sarma, apoi continuati impaturirea.
Dintr-un kg de carne mie imi ies cca 40 sarmale.
Dureaza pana le terminati pe toate de impaturit dar merita...:-)
Pozele nu sunt prea de calitate pentru ca sunt facute seara, nu la lumina zilei.
Intr-o oala destul de mare si cu fundul gros, asezam varza tocata, crengutele de cimbru, foile de dafin si boabele de piper.
Asezati apoi fiecare sarma, eu le pun in cerc, lasam in mijloc un loc gol....acolo se va instala ciolanul afumat.
Nu-i asa ca ciolanu sta ca un sef intre sarmale?
 Are grija ca la fiert sa nu iese nici o sarma din formatie...:-)
Continuati sa asezati sarmalele pana le puneti pe toate.
Deasupra turnati restul de suc de rosii, si acoperiti sarmalele cu foile de varza oprite la inceput.
Peste sarmale turnati apa fierbinte cat sa le acopere si dati oala la foc potrivit pentru cca 2 ore.
Dupa cele 2 ore, oala merge la cuptor pentru inca 1 ora, la foc potrivit.
Dupa ce sarmalele sau fiert, ciolanu se scoate din oala se feliaza si se serveste pe farfurie alaturi de sarmale.

Serviti sarmalele cu mamaliguta, ardei iute si smantana.