contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sarmale

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Probabil că pentru unii acest fel de mâncare e banal. E plictisitor și demodat. Totuși, eu nu mă pot sătura de sarmale! Niciodată. Și asta, cu atât mai mult cu cât, dacă sunt făcute cu varză murată și puțină afumătură, nu-mi trebuie să văd nici o friptură, prăjitură sau orice alt fel sofisticat. Eu cred că sarmalele își au locul lor bine stabilit în bucătăria și în cultura noastră, chiar dacă nu e o mâncare pur românească, pentru că știm prea bine că și în ziua de azi, mai multe popoare din Balcani nu cad la învoială referitor la originea ei. Bineînțeles, că rețetele variază în funcție de țară, ba chiar în funcție de regiune, de obiceiuri care țin de fiecare casă sau doar de preferințe personale. Se fac în foi de varză sau de viță de sfeclă, cu orez sau cu păsat, cu carne de porc, de vită, de pui sau miel, cu afumătură sau fără, sau chiar de post, cu legume. Am ales să postez rețeta cu varză proaspătă, pentru că am vrut să precizez niște amănunte referitor la pregătirea verzei.
Ingrediente:
1 kg de carne tocată de porc și vită
2 verze de mărime medie, crude (verzi) - cam 2 kg
4-5 cepe mari
1 ardei gras
200 g orez
400-500 ml bulion
150 ml ulei de floarea soarelui
1 linguriță de boia
2 lingurițe de cimbru uscat
mărar uscat
sare și piper
afumătură (ciolan, costițe, kaizer, slănină, cârnați)
Mai întâi am pregătit varza. Am curățat-o de frunzele de deasupra, care erau puțin uscate și lovite. Cu un cuțit cu vârf ascuțit am scos cotoarele verzelor, astfel încât, atunci când am pus varza în apă clocotită, foile s-au desprins una câte una, cu ușurință. Când folosiți varză crudă, trebuie opărită câteva minute (3-4 minute) în apă cu sare (nu mai mult, ca să nu se fiarbă!), pentru ca frunzele să se înmoaie puțin să poată fi rulate în formă de sarmale. Am scos apoi frunzele pe o farfurie să se răcească și să se scurgă de apă.

După ce am terminat cu varza, am tăiat mărunt cepele și ardeiul și le-am pus la călit în uleiul încins.


După ce ceapa s-a înmuiat și a devenit puțin lucioasă, am tras cratița de pe foc și am adăugat boiaua, orezul spălat, 1 linguriță de cimbru, sarea și piperul după gust.


La final am adăugat și carnea, pe care am amestecat-o bine cu restul ingredientelor.

În fiecare frunză de varză am pus câte o lingură din compoziția cu carne și am rulat-o, după care am băgat capetele frunzei în interiorul sarmalei, închizând-o, ca să nu se împrăștie compoziția în oală, în timpul fierberii.



După ce am terminat de împachetat toate sarmalele, am tăiat varza rămasă (frunzele mai mici, pe care nu le-am putut folosi la împachetat) în fâșii subțiri și am așezat un strat pe fundul oalei în care am fiert sarmalele. Acest strat previne arderea sarmalelor și prinderea lor de fundul oalei, în cazul în care focul e mare sau stau prea mult la fiert.

Am așezat primul strat de sarmale, în care am pus și cimbrul și mărarul uscat, cu tot cu tulpini, într-o frunză mai mare de varză. Pe lângă sarmale, am strecurat câte o bucată de costiță și o bucată de slănină afumate.


După ce am pus ultimul strat de sarmale, le-am acoperit cu încă un strat de varză tăiată, iar apoi am pus apă rece până când nivelul apei le-a acoperit. Am turnat încă vreo 3-4 linguri de ulei deasupra și le-am fiert la foc mic, preț de aproximativ o oră. Timpul de fierbere nu e fix, depinde mult de varza pe care o folosiți, de oală și bineînțeles de gustul fiecăruia. După vreo 30 de minute, am turnat bulionul peste ele și le-am lăsat în continuare să fiarbă.

Nouă ne plac cu multă smântână și cu pâine proaspătă. Trebuie să recunosc că sarmalele sunt printre mâncărurile mele favorite, chiar dacă trebuie să petrec ceva timp în bucătărie.