Sarmale
Sursa SARMALE
articol scris de Unguroaicele blog gulasunguresc.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Îmi plac foarte mult sarmalele, dar foarte rar mă decid să le şi prepar. Acum mi-a dat un impuls oala de lut, cumpărată cu ani în urmă la Corund.
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce, 1 kg carne tocată (amestec de porc şi vită), o ceaşcă de orez, 2 cepe mai mărişoare, ulei, sare, Vegeta, boia, piper, 1 kg costiţă afumată, mărar proaspăt, 0,5 l bulion.
Întâi opărim frunzele de varză în apă cu puţină sare, apoi preparăm umplutura. Cepele le tăiem mărunt şi le prăjim în ulei. Când sunt prăjite, adăugăm boiaua. Amestecăm carnea cu orezul, adăugăm ceapa şi condimentăm cu sare, Vegeta, boia, piper, puţin bulion şi mărar tăiat mărunt. Cu această umplutură umplem frunzele de varză. Pe fundul cratiţei în care fierbem sarmalele, punem un rând de varză - tăiată mărunt - şi mărar. Deasupra punem un rând de sarmale, peste care câteva bucăţi de costiţă. Urmează un rând de sarmale şi iarăşi costiţă. Peste ultimul rând de sarmale punem costiţa rămasă, 2-3 frunze de varză şi turnăm apă, aproape cât să acopere totul. Punem oala pe foc şi când fierbe apa, adăugăm restul de bulion. Lăsăm să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.
POFTĂ BUNĂ!