Sarmale In Foi De Vita
Sursa Sarmale in foi de vita
articol scris de naina blog nainakitchen.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cred ca retete de sarmale sunt cu sutele, fiecare gospodina le face dupa o reteta invatata sau mostenita in familie si de la care nu se abate niciodata. Asa fac si eu, reteta o am de la mama si mi se pare cea mai buna din lume....normal...:-)
Foile de vita de vie le-am cumparat de la supermarket, si sunt cam 80-90 de foi intr-un borcan.
Ingredientele pentru 50 de sarmalutze sunt:
1 kg carne de porc macinata acasa...NU la magazin ca este nespalata...fiecare cu goanga lui.
3 cepe mari
200 ml suc de rosii (bulion)
100 gr orez
sare, piper
300 gr bacon
Ceapa se toaca marunt, se caleste in putin ulei pana devine sticloasa iar apoi adaugam sucul de rosii si mai lasam pe foc 10 minute. Compozitia se imparte in doua, adica jumatate se lasa in tigaie, jumatate se pune intr-un castronel.
Peste compozitia din tigaie, punem orezul adaugand apa din cand in cand, pana acesta infloreste putin.
Se amesteca apoi cu carnea tocata si se condimenteaza cu sare si piper.
Se ia cate putin din compozitie si se impatureste in foaia de vita (sau de varza).
In cratita in care facem sarmalele, pune cateva foi de vita si o crenguta de cimbru si aranjam sarmalutele. Intre fiecare strat punem feliile de bacon, astfel vor avea o savoare aparte.
Dupa ce le-am aranjat pe toate, punem deasupra compozitia de ceapa cu bulion oprit in castronel. Mai punem apa fierbinte cam trei sferturi din oala, si dam la foc mic cca 1 ora si jumatate sau pana cand uleiul iese deasupra.
Cam asta este toata treaba, nu-i greu deloc, doar ca avem nevoie de putina rabdare la impaturitul sarmalelor.
Nu uitati smantana si ardeiul iute!
Pofta buna!