Sarmale Din Carne De Pasăre
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Aceste sarmale delicioase şi uşor de digerat merită încercate, fiind foarte potrivite în special pentru copilaşii noştri. Carnea de pasăre în sarmale a fost o surpriză plăcută pentru mine, aşa că o tot folosesc, ori de câte ori am ocazia.
Avem nevoie de:
1. 1 kg carne de pasăre tocată (pui, găină, curcan, etc.)
2. 2 verze murate (iniţial am vrut să folosesc varză proaspetă, dar dura prea mult să o opăresc, aşa că am folosit din cea murată în final)
3. 1 cană orez
4. 6-7 cepe
5. condimente (speciale, pentru sarmale sau simple: sare, piper, cimbru, foi de dafin şi mărar)
6. pastă de tomate (destul de multă, cam 400 g).
Procedăm astfel:
- în primul rând punem varza murată la desărat (într-un vas încăpător, plin cu apă rece) cât timp pregătim umpolutura pentru sarmale;
- curăţăm, spălăm şi tocăm mărunt ceapa, după care o călim în puţin ulei;
- după ce s-a înmuiat ceapa, adăugăm peste aceasta orezul curăţat şi spălat, 1/2 cană apă, dar şi pasta de tomate, amestecând bine;
- când orezul a fiert iar lichidul a scăzut, stingem focul (orezul trebuie fiert pe jumătate) şi lăsăm compoziţia la răcit;
- amestecăm foarte bine compoziţia de ceapă, orez şi pastă de tomate cu carnea şi condimentele (sare, piper, cimbru, mărar) după gust;
- scoatem varza de la dasărat, îi rupem cu atenţie foile le tăiem în bucăţi potrivite, de aproximativ 8-10/10-12 cm, pe care le vom umple cu pasta de carne;
- luăm cu lingura carne şi o aşezăm într-una din extremităţile bucăţii de varză, după care o rulăm şi o îndesăm bine la capete, pentru ca sarmalele să nu se desfacă;
- tocăm cotoarele de varză rămase, împreună cu foile care au fost prea mici pentru a le folosi, şi punem această varză tocată pe fundul vasului în care vom fierbe sarmalele; peste varza tocată aşezăm codiţe de mărar uscat sau verde;
- aşezăm sarmalele în vas, una lângă alta, strat peste strat;
- între straturile de varză aşezăm foi de dafin şi pastă de tomate (dacă doriţi, puteţi pune şi untură, pentru ca sarmalele să iasă mai grase);
- când am terminat de aşezat sarmalele în cratiţă, facem un sos din apă caldă, 1 cub de concentrat de carne şi pastă de tomate, pe care îl adăugăm peste sarmale, astfel încât acestea să fie acoperite;
- presărăm şi mărar tocat, verde sau uscat, după care punem sarmalele la fiert;
- fierbem sarmalele la foc mediu până ce acestea încep să clocotească (ajung la punctul de firbere), după care lăsăm focul mic;
- sarmalele trebuie să fiarbă la foc mic aproximativ 3-4 ore, până ce varza s-a înmuiat; pe timpul fierberii, mai scuturaţi în stanga şi în dreapta vasul în care fierb sarmalele, pentru a preveni lipirea acestora;
- când sarmalele au fiert, lichidul a scăzut în totalitate iar sarmalele au prins o culoare frumoasă, roşiatică.
Ei bine, aceste sarmale sunt o minunăţie (ca toate sarmalele româneşti!!), aşa că vă recomand din inimă să le încercaţi. Ai mei copii (şi nu numai!) le-au consumat cu frenezie şi mare poftă, eu fiind nevoită să prepar sarmale destul de des!