Sarmale De Post
Sursa Sarmale de post
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ieri mama a fost pe la noi! Am povestit, am depanat amintiri si asa din una in alta mi-a zis ( in mod discret) ca azi este zi de post in post! Si cum eu am cam uitat mancarurile de post am descusut-o, la fel de discret, cam ce retete de post stie..
Asa ne-am adus aminte de sarmalele de post ale bunicii, o reteta veche de tot, probabil de ceva generatii bune. Este o reteta de o simplitate extraordinara, austera as putea spune pe care bunica o facea mereu in zilele de post insa ii placeau atat de mult incat imi amintesc si acum tava scoasa din cuptor si sarmalele rumenite din plin si acel "Doamne ajuta" pios cand se ridica de la masa...
Ingrediente(pentru cca 30 sarmalute):
- 300 g orez,
-2 fire de praz de marime medie,
-2 morcovi (optional),
-sare,
-piper negru macinat,
-piper boabe,
-o lingura de faina,
-3+2 linguri pasta de rosii,
-3 foi dafin,
-50 +50 ml ulei,
-o lingurita boaia ardei dulce,
- un praf cimbru uscat,
-foi de varza murata,
Preparare:
In primul rand clocotiti cca 500 ml apa si cand fierbe strasnic adaugati un praf de sare si orezul spalat bine apoi lasati-l sa fiarba vreo 4-5 min. Inchideti focul si acoperiti vasul sa se absoarba lichidul.
Curatati, spalati si tocati marunt prazul si morcovul si puneti-le la innabusit in 50 ml ulei si cateva linguri de apa pana se inmoaie, apoi adaugati orezul si pasta de rosii. Se potriveste de sare, piper, se adauga un praf de cimbru uscat si se lasa sa se lege, adica sa scada lichidul complet. Compozitia se va lega si mai bine daca adaugati o lingura de faina (asa cum facea bunica) si amestecati vartos.
Aceasta compozitie se lasa sa se racoreasca, timp in care va pregatiti foile de varza din care veti impacheta sarmalute cu o lingura de compozitie.
Asezati sarmalele intr-un vas cu peretii mici, intr-un singur strat, ca sa se rumeneasca bine.
Peste ele se toarna un amestec fierbinte de zeama ( apa) dupa gust, 50 ml ulei, 2 linguri de pasta de rosii, o lingurita de boia de ardei dulce, piper boabe si foi de dafin.
Se dau la cuptor pana varza este fiarta bine si rumenita. Desi timpul poate fi mai scurt eu nu le consider gata sub 4 ore si daca le veti fierbe indelungat o sa-mi dati dreptate.
Retata aceasta de sarmale de post este, dupa cum v-am spus o reteta foarte veche si foarte simpla insa veti fi uimiti de savoarea acestui preparat oltenesc...