Sarmale Cu Varza Dulce Si Afumatura
articol scris de lia blog floare-floare.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O bunatate cu gust aparte, care te-ndeamna sa le mananci si sa le mananci la nesfarsit
Timp de pregatire:225’
Ingrediente:
1,5 kg varza proaspata
½ lingurita sare de lamae
1 bucata os afumat(eu am folosit de la jambon)
600g carne tocata de porc
2 cepe medii
1 catel de usturoi
75g orez
1 lingurita boia dulce de ardei
½ lingurita piper negru
1 praf de sare
3 rosii medii
Cimbru proaspat
Marar proaspat
2 foi de dafin
500ml suc de rosii (facut in casa)
Mod de preparare:
Osul afumat il punem in apa rece cu cateva ore inainte de prepararea sarmalelor si schimbam apa de 2-3 ori, pentru a-si elibera excesul de sare si fum. Eu l-am lasat de seara pana a doua zi.
In primul rand punem intr-o oala la fiert, 3L apa cu sarea de lamaie. Cand da in clocot, oparim varza si desprindem foile rand pe rand de pe capatana. Vor fi bune pt umplut, cand se vor inmuia si culoarea se va schimba din verde in galbui. Le scoatem cu o paleta si le lasam la scurs si la racit.
Intr-un castron punem carnea macinata, ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit, sare, piper, boia si cateva frunzulite de marar si cimbru tocate marunt. Omogenizam totul bine.
Taiem cotorul gros la foile de varza si adaugam in fiecare cate o lingura de umplutura, formand sarmalele.
Intr-o oala incapatoare, cu capac si care rezista in cuptor, punem cateva ramuri de cimbru, marar, dafin si oasele de afumatura. Apoi asezam sarmalele rand pe rand pana le terminam. Deasupra taiem rosiile in felii si acoperim totul cu foi intregi de varza. Mai punem cateva crengute de marar si cimbru, adaugam apa fierbinte peste ele si le dam la cuptorul dinainte incalzit. Lasam timp de 60’ sa fiarba la foc mare, apoi micsoram flacara si lasam sa fiarba in continuare. Dupa inca 90’, scoatem oala din cuptor si turnam deasupra sucul de rosii si mai lasam la fiert (tot in cuptor) inca 30’.
Sarmalele se servesc calde, simple sau cu smantana deasupra.
Pofta buna !
Timp de pregatire:225’
Ingrediente:
1,5 kg varza proaspata
½ lingurita sare de lamae
1 bucata os afumat(eu am folosit de la jambon)
600g carne tocata de porc
2 cepe medii
1 catel de usturoi
75g orez
1 lingurita boia dulce de ardei
½ lingurita piper negru
1 praf de sare
3 rosii medii
Cimbru proaspat
Marar proaspat
2 foi de dafin
500ml suc de rosii (facut in casa)
Mod de preparare:
Osul afumat il punem in apa rece cu cateva ore inainte de prepararea sarmalelor si schimbam apa de 2-3 ori, pentru a-si elibera excesul de sare si fum. Eu l-am lasat de seara pana a doua zi.
In primul rand punem intr-o oala la fiert, 3L apa cu sarea de lamaie. Cand da in clocot, oparim varza si desprindem foile rand pe rand de pe capatana. Vor fi bune pt umplut, cand se vor inmuia si culoarea se va schimba din verde in galbui. Le scoatem cu o paleta si le lasam la scurs si la racit.
Intr-un castron punem carnea macinata, ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit, sare, piper, boia si cateva frunzulite de marar si cimbru tocate marunt. Omogenizam totul bine.
Taiem cotorul gros la foile de varza si adaugam in fiecare cate o lingura de umplutura, formand sarmalele.
Intr-o oala incapatoare, cu capac si care rezista in cuptor, punem cateva ramuri de cimbru, marar, dafin si oasele de afumatura. Apoi asezam sarmalele rand pe rand pana le terminam. Deasupra taiem rosiile in felii si acoperim totul cu foi intregi de varza. Mai punem cateva crengute de marar si cimbru, adaugam apa fierbinte peste ele si le dam la cuptorul dinainte incalzit. Lasam timp de 60’ sa fiarba la foc mare, apoi micsoram flacara si lasam sa fiarba in continuare. Dupa inca 90’, scoatem oala din cuptor si turnam deasupra sucul de rosii si mai lasam la fiert (tot in cuptor) inca 30’.
Sarmalele se servesc calde, simple sau cu smantana deasupra.
Pofta buna !