Sarmale Cu Orez Si Cimbru
articol scris de shari2009 blog shari-shari-shari.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sarmalute cu carnati…nu mai mancasem niciodata…. totul a pornit de la o fotografie….
Eram cu Teddy acasa in week-end, stateam amandoi in fata calculatorului cand, dintr-o data, am vazut reteta Doinei si a lui Nicuvar... Teddy,cum a zarit oala aceea frumos colorata, a si pus labuta pe monitor si a zis:
Eram cu Teddy acasa in week-end, stateam amandoi in fata calculatorului cand, dintr-o data, am vazut reteta Doinei si a lui Nicuvar... Teddy,cum a zarit oala aceea frumos colorata, a si pus labuta pe monitor si a zis:
“-Shari !!....Uite-asa sa facem si noi sarmalutele! Da? !?
-Da, o sa facem sarmalute, dar fara carnati…cu ardei gras printre ele, dar fara carnati….Ca de-aia le facem cu orez…..si atunci, cum sa mai mancam si carne?!?..
-Nu, nu , eu vreau cu carnati…...cu carnaaaaaaaati…..
-Bine, bine, mai vedem noi….”
Si ne-am apucat de treaba…eu amestecam ingredientele, impachetam sarmalutele , iar Teddy le aseza frumos in oala….
-Da, o sa facem sarmalute, dar fara carnati…cu ardei gras printre ele, dar fara carnati….Ca de-aia le facem cu orez…..si atunci, cum sa mai mancam si carne?!?..
-Nu, nu , eu vreau cu carnati…...cu carnaaaaaaaati…..
-Bine, bine, mai vedem noi….”
Si ne-am apucat de treaba…eu amestecam ingredientele, impachetam sarmalutele , iar Teddy le aseza frumos in oala….
-Da’ carnaciorii mei unde sunt????
-Teddy, daca facem sarmalute cu orez, apoi cu orez sa fie!.....NUMAI cu orez!...
-Hîîîîîîîîî………hîîîîîîîî….
-Nu mai plange!…de ce insisti tu sa punem si carne?!?Nu vrei sa mancam niste sarmalute mai usoare?!?
…Shari… pai si vitaminele mele unde sunt?!?....nu spuneai tu ca trebuie sa mancam cat mai multe legume?
-Ah , Tedişor, asa e!.....uite, punem niste ardei gras rosu si verde…
-Pot sa-l asez eu in cratita?
-Chiar te rog, Teddy !
-Ah , Tedişor, asa e!.....uite, punem niste ardei gras rosu si verde…
-Pot sa-l asez eu in cratita?
-Chiar te rog, Teddy !
-Shari, da’ rosii nu punem?
-Ba da,cum sa nu!
-O intrebam pe Țănduţa daca mai trebuie ceva?
-Haaai, Teddy, mai vrei sarmalute in seara asta sau nu?!?...
-Da, da’ Țănduţa…
-Intelege cu frumosul, Sanduta e departe , abia maine vorbim cu ea…hai sa le bagam odata la cuptor, sa avem ce manca diseara!
-Liuţa si Nona spuneau ca ele pun si ciuperci ….
-Si de unde vrei tu sa luam ciuperci acum??....Ai vrut carnati, ti-am facut damblaua!...Acum mai vrei si ciuperci!.....Ooooofff, Teddy!..
-Si Elisa spunea ca pune printre sarmalute…..
-Ia da-te tu jos de pe scaunel ,ca ma superi prea mult.Lasa-ma sa termin sarmalele, ca daca stau la taclale cu tine, nu mai mancam nimic azi!
-Ce-ai pus aici, bulion?
-Da, bulion…si trebuie sa mai adaugam si marar, si apa, si gata craticioara noastra!
-Si patrunjel nu punem??... Țănduţa…
- Nici o Sanduta, pune mararul ala odata, ca m-ai suparat destul cu carnatii…
-Pot sa le mananc pe toate?!?
-Nu, nici vorba, le mananci doar pe cele 3 micute, sunt suficiente!
-Pofta buna, Shari!
-Pofta buna, Tedişor!
-Nu, nici vorba, le mananci doar pe cele 3 micute, sunt suficiente!
-Pofta buna, Shari!
-Pofta buna, Tedişor!
Ingrediente:
-o cana mare plina cu orez
-3 linguri cu bulion sau pasta de tomate
-foi de dafin
-un morcov dat pe razatoare
-o ceapa tocata
-cimbru (o mana plina!)
-varza acra
-piper
-sare
-carnati de casa (de oaie, in intestine naturale) -optional
Se calesc toate ingredientele cu o cescuta de ulei, vreo 2, 3 minute, ca sa se dezvolte putin aromele. Se impacheteaza in foi de varza, se aseaza in straturi intr-o cratita, se intercaleaza legume si carnati de casa , se toarna putin bulion, se pun firicele de marar ,se umple cratita cu apa.Se acopera cu o farfurie, se pune la foc mare pana da in primul clocot, apoi se muta pe cel mic.Dupa o ora, mutati cratita in cuptor, sus, si mai lasati la foc mic 30-40 minute.Aveti grija sa fie un capac pe ea pentru ca bulionul si mararul de deasupra se pot arde.Eventual, pentru crusta aceea minunata , luati capacul cu 10 minute inainte de a opri focul.Trebuie sa ma credeti, au iesit exceptionale!Orezul s-a legat atat de bine cu cimbrul si legumele, incat boabele erau aproape lipicioase(asta pentru ca le calisem putin inainte).Pofta buna!
-sare
-carnati de casa (de oaie, in intestine naturale) -optional
Se calesc toate ingredientele cu o cescuta de ulei, vreo 2, 3 minute, ca sa se dezvolte putin aromele. Se impacheteaza in foi de varza, se aseaza in straturi intr-o cratita, se intercaleaza legume si carnati de casa , se toarna putin bulion, se pun firicele de marar ,se umple cratita cu apa.Se acopera cu o farfurie, se pune la foc mare pana da in primul clocot, apoi se muta pe cel mic.Dupa o ora, mutati cratita in cuptor, sus, si mai lasati la foc mic 30-40 minute.Aveti grija sa fie un capac pe ea pentru ca bulionul si mararul de deasupra se pot arde.Eventual, pentru crusta aceea minunata , luati capacul cu 10 minute inainte de a opri focul.Trebuie sa ma credeti, au iesit exceptionale!Orezul s-a legat atat de bine cu cimbrul si legumele, incat boabele erau aproape lipicioase(asta pentru ca le calisem putin inainte).Pofta buna!