contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sare Guérande

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Pana sa ajung sa va arat despre ce e vorba, va arat cum am ajuns pana la ea. De inceput, soare, frumos, cald, de tricou si doua beri Ciuc nefiltrate la L’Incontro, pe Postavarului. Mai mult alcool are berea fara alcool decat asta, piswasser.

Si am luat si de ciuguleala, doua pizza, romanesti asa, cu multe ingrediente, OK, plus pachetele de primavara, adica triunghiurile alea. Nu seamana nici ca forma nici ca interior cu ce mancam de obicei la localurile chinezesti, e cu totul altceva, o viziune a unui bucatar inventiv. Dar desi nu seamana, foarte bune.

Oricum, nu am de gand sa fac o cronica localului, e carciuma potrivita la locul potrivit, de cartier, raport pret calitate bun, chelnerii nici prea prea nici foarte, foarte. E rezonabil. Si era full.

In drum spre casa zic hai la Mega, luam gingiumingiu. Si pac, am pocnit cateva chestii misto. Odata ustensilele astea siliconate (mai am identice dar luate cu muuulti ani in urma din Istambul, sunt nemaipomenit de bune, cam 8 lei bucata).

Printre dracii, Toblerone din ala misto, editie limitata, Motta care e nemaipomenit de buna si martipan, am zarit si sarea asta. Guérande o cheama.

Intai si intai pentru Drupi si Dodo, detaliu cu bobo, La Multi Ani, o sa ma gandesc la voi cand o sa le mancam :D

Iata si detaliu cu sarea, acum nu stiu daca trebuia sa fie umeda in punga, dar asa era.

Si eticheta in limba romana.

Ce am citit eu despre ea, pe scurt.

De doua ori pe zi in timpul mareei, apa sarata intra in mlastina, “culegatorii de sare” (alta idee n-am avut, sa traiti) deschid niste valve si aceasta se duce in iazuri (mama ei, ca nu ma pricep la ape, brice si carice, le zic si eu cum imi vine, orice corectura e binevenita).

Sub actiunea vantului si a soarelui apa se evapora si astfel ramane in urma sarea de Guérande.

Mai exact cum ajunge apa din ocean, cu imagine in Flash si alte informatii pertinente de la fata locului, inclusiv date istorice si geografice gasiti pe site-ul oficial al salinei, nu mai reiau si eu.

Pot cel mult sa fac un succint examen organoleptic, are un miros “salbatic” de mare si balta, o droaie de impuritati, este foarte umeda in punga, are un gust placut, aminteste pe undeva cu sarea de la salinele noastre dar are si iz marin. Nici nu stiu daca trebuie sa o usuc sau nu. O sa o folosesc la somon, asta clar.

hard roc aleluia



Articol recomandat de aphextwinz.wordpress.com