Saratele
Sursa Saratele
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Cand eram mica, mica, mititica si eram la mama acasa, in fiece an inaintea Craciunului la noi se intindea cu sucitorul aluatul de saratele. Apoi eu si sora mea, fiecare cu "rotita" ei taiam asiduu dungisoare de saratele. Le ungeam, mai mult una pe alta, :P, cu ou zbatut si incercam a le prasara cu mac si chimen...de cele mai multe ori bucataria arata ca dupa asediul Troiei :))
Anyway, sa nu o mai lungesc, ca si asa e decat vreo 23:28 fix si tocmai am terminat de cucinat si ornat o Prajitura Sah (inauntru) - Mat (cu migdale pe afara) :P , o Rulada aperitiv cu rosii si branza invelita in susan si boia :P, o Spanakopita si o Salata de vinete cu Tahini... multe nu?
Asadar ingrediente (le scriu asa cum le-am mostenit :P):
- o cana de untura
- o cescuta (de cafea, fara cafea :P) cu ulei
- o lingura mare de sare
- o drojdie cat o nuca
- o cana de lapte
- un ou
- si.... faina cat cuprinde
pentru uns:
- un galbenus
- 2 linguri lapte
- mac, susan, chimen.....
Asa... amestecati toate ingredientele pentru aluat, framantati bine de tot, faceti o bila mare si o puneti la rece, in frigider pentru o ora-doua.
Apoi scoateti bila de aluat, o mai framantati putin pana ce devine elastica.
Rupeti din ea o bucata de aluat potrivita, infainati masa de lucru/planseta si intidenti aluatul cu sucitorul in foaie de cam 0.5 cm.
Taiati apoi cu rotita fasiute, sau daca aveti forme de biscuiti le puteti folosi pe acelea. Ungeti cu galbenusul de ou spart in lapte si presarati deasupra mac, susan, chimen.
Puneti in tava tapetata cu ulei si faina si dati la cuptor la foc domol pana se rumenesc. So...this is it!
*** Puteti inlocui untura cu margarina sau unt...dar nu vor mai fi la fel de fragede si de gustoase!