contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sarailie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un dulce in fata caruia cu mareee greutate eu pot rezista... iar daca nu as fi intr-o vesnica problema cu greutate, cred ca as papa zilnic. Pana de curand nu am facut niciodata in casa, dar dupa ce am gustat cam toata tava, eu si al meu pofticios, am hotarat: va ramane unul din dulcele nostru de weekend! Pentru aceasta reteta ii multumesc Antoninei, de la care am furat si voi mai fura cateva retete!

Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
150 gr nuca macinata
150 g amestec de nuca, scortisoara (produs Ungaria)
100 g unt topit
1 bat frigarui
Sirop:
600 ml apa
300 g zahar
1 lingura miere
1 lingura zeama de lamaie
esenta de vanilie


Am pregatit nucile, amestecand nuca macinata cu amestecul de nuca si scortisoara, pe care l-am cumparat initial crezand ca-i nuca macinata, iar in cand sa ma apuc de treaba, am vazut ca de fapt mai contine si altceva... am dedus eu ca pe langa nuca, ca ar fi scortisoara si zahar. Nemaivand de unde sa cumpar nuca, am combinat nucile pe care le mai aveam cu acest amestec. Si nu am gresit deloc!

Sa revenim: am taiat foile de placinta in 4 parti egale. 
Am lucrat cu cate un calup, restul le-am pus in frigider pana le-a venit randul. Pentru rulou am folosit cate doua foi, unse individual cu unt topit. Am presarat amestecul de nuca pe foaie, am pus batul de frigarui, am rulat, apoi am strans din laterale, usor fara a rupe foaia (pe primele le-am cam accidentat), si am scos batul. 
Am procedat asa pana am terminat toate foile si am umplut o tava de „sarmalute”.
Tava cu rulouri, care in prealabil a fost unsa si tapetata cu hartie de copt, am  dat-o la cuptorul preincalzit cca 30 minute la 200 grade.
Intre timp am facut siropul, punand toate ingredientele la fiert 8 minute de la primul clocot. 
Cand sarailiile au fost gata, am turnat siropul fierbinte si am lasat sa se raceasca. La mine ar mai fi mers un pic de sirop... dar au fost foarteee bine si asa!
Cand s-au racit complet, le-am bagat la frigider.. (cateva s-au pierdut pe traseu  :)))
Ptr ca va iubesc, va ofer si voua cate o "sarmaluta".. dar asta doar ptr ca va iubesc! :)
Pofta buna va doresc!!