Sangria
articol scris de ceretetemaifacfetele blog ce-retete-mai-fac-fetele.blogspot.com
Ah Sangria, cand zici Sangria zici fiesta… :D
E un cocktail nelipsit de la petrecerile spaniolilor si portughezilor in special pe perioada verii fiindca e racoritor si energizant. Denumirea in traducere din spaniola ar insemna Sangeros, probabil de la culoarea rosiatica sangerie sau poate de la faptul ca pune sangele in miscare si iti trezeste pofta de viata :P
Pana nu incercati nu veti afla… :D
Vi-l prezint acum in ideea ca ar sta foarte bine pe masa de sarbatori, mai ales de Revelion… Eu stiu sigur ca il voi include in meniu, azi l-am facut de proba si ne-a placut tare ; )
Variatii pe tema Sangria sunt mii si mii, ingredientele pot fi schimbate si combinate dupa placul inimii si in functie de posibilitati.
In general Sangria consta din:
1. un vin rosu sec, tanar, acid si fructat de genul vinurilor spaniole: Rioja, Tempranillo, Grenache
2. fructe la alegere (combinatii de 2, max 3) : portocale, lamai sau lime (lamai verzi) , mere, pere, piersici, ananas, fructe de padure, pepene galben, grapefruit, mandarine, mango, …
3. indulcitor: zahar, miere, nectar de fructe sau suc de portocale
4. o cantitate mica de tarie: brandy, cognac, curaçao, lichior de portocale, gin, vodka, rom alb, etc.
5. gheata sau apa minerala acidulata
Eu de data asta am preparat-o in felul urmator:
Timp: 15min
Portii: 4-6 ~ 1l
Mod de preparare:
Stoarcem portocalele si amestecam sucul cu vinul, zaharul, aromele si taria (in cazul meu ginul) .
Spalam bine coaja lamaii (sau a altor citrice pe care le vom pune in bautura) cu apa calda si cu un burete aspru. In general citricele sunt date cu un fel de ceara ca sa le mentina lucioase si aspectuase si din moment ce le vom pune in bautura e mai bine sa indepartam cat de bine putem orice substanta posibil toxica de pe coaja.
Taiem restul de fructe (in cazul meu lamaia si ananasul) si le adaugam peste bautura. Nu puneti foarte multe fructe, faceti combinatii din 2 sau 3 fructe diferite. Nici cu aromele nu trebuie exagerat, e bine sa se distinga la final gustul de vin iar fructele si aromele sa il completeze intr-un mod placut ; )
Lasam la rece pana in momentul servirii insa nu mai mult de cateva ore deoarece fructele vor incepe sa se macereze si bautura va deveni mai mult un Punch decat Sangria si nu dorim asta :)
Daca vrem totusi sa il preparam cu o zi inainte putem amesteca toate ingredientele mai putin fructele si gheata pe care le vom adauga in momentul servirii.
Sangria este o bautura proaspata si racoritoare, va va trezi la viata si va aduce cheful de petrecere ; )
FIESTA!!!