contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sanatatea In Bucate - Duminica 31 Martie Ora 12.30

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



ieri am fost invitatul lui marius tudosiei la un nou episod "sanatatea in bucate", motiv pentru care ii multumesc si pe aceasta cale. a fost o dupa amiaza de pomina in care am gattit cu un prieten bun, am schimbat idei, am baut un pahar de vin si ne-am bucurat de delicatese servite numai la restaurante cu stele michelin. 

daca ultima oara am gatit tartar de ton cu somon, supă cu sparanghel, și tiramisu cu rubarbă și căpșuni de data asta ne-am dat in stamba cu niscaiva porc. si nu orice porc ci chiar regele tuturor porcilor: porcul de mangalita.

porcul de mangalita e o rasa de porc lanos creata in arealul ungaro-transilvanean-sarbesc de un arhiduce ungur pe la 1833. puteti citi mai multe despre istoria lui aici.  


ce pot sa va spun eu e ca mangalita are un gust minunat ce aduce aminte de nuca sau de ghinda(englezul ii zice nutty flavour) si alte fructe ale padurii pe care acest porc le mananca in libertate si ca e comparat de bucatari cu kobe beef pentru ca  muschiul de mangalita este marmorat cu grasime.

respins la un moment dat de zootehnia ahtiata dupa productivitate, porcului care contine de doua ori mai multa grasime decat un porc normal , i se spune azi uleiul de masline cu 4 picioare datorita continutului mai mare de acizi grasi nesaturati care scad nivelul colesterolului rau si il cresc pe cel al colesterolului bun. 

in bucuresti porcul de mangalita e de gasit la nou deschisele macelarii "La Cutitul Iscusit". 

destul vorbarie, sa va spun mai bine ce am gatit. un minunat cotlet de mangalita pe care l-am despicat in doua si peste care am pus un strat generos de pesto de leurda, 


o rulada din pulpa de mangalita umpluta cu tulpini de telina, ceapa usturoi, crutoane si ou 


precum si un pantoful domnitei  care nu este altceva decat muschiuletul mic in care am spintecat un buzunaras si-am indesat feta, ardei gras si masline tocate pentru ca mai apoi sa-l leg fedeles cu sfoara si scobitori. 



ce-a iesit este o nebunie de culori si arome pe care va invit sa le aprofundati cum se cuvine duminca, 31 martie 2013, la ora 12.30. 

pofta buna.