contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salvează Destine: Donează-ți Părul Copiilor Bolnavi De Cancer și Ajută-i Să Spună: Nu Mi-e Frică!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Acum doi ani, pe 29 septembrie 2013, am preparat în cadrul unui proiect în care au fost atrase bloggerițele culinare Desertul învingătorului, în semn de solidaritate cu Asociația Little People Romania. Atunci am aflat pentru prima dată despre această asociație a cărei scop este îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer din România și Europa prin oferirea de servicii de suport psihosocial de către specialiști și echipe locale de voluntari în 8 secții de tratament majore din România, investiții în aparatură medicală inovatoare și consolidarea și lărgirea comunității naționale de tineri supraviețuitori – Temerarii – prin oferirea de servicii de suport tinerilor care au finalizat tratamentul cât și fraților și surorilor acestora în cadrul unor evenimente naționale precum tabere de vară și gale de Crăciun.   Asociația Little People este dedicată promisiunii de a nu expune un pacient sau un minor în situația de boală, durere sau într-o lumină negativă și de a nu folosi imagini ale suferinței umane cu scopul de strânge fonduri sau pentru a câștiga bani. 
 În  2 octombrie(2013) –Ziua Învingătorului, s-au strâns toate pozele cu acest desert, în semn de încurajare și susținere și  au fost  trimise viitorilor temerari! Astfel fiecare dintre noi a demonstrat ca este sensibil și că îi pasă și empatizează cu cel de lângă el aflat în suferință, că îi este aproape și că sprijină Asociația Little People Romania!

Tudor



Știați că în fiecare an, aproximativ 400 de copii și tineri sunt diagnosticați cu cancer în România?
 Misiunea organizației este îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, prin oferirea unui suport psihosocial pe toată perioada spitalizării și după finalizarea tratamentului, contribuind astfel semnificativ la rata de supraviețuire a acestui grup de bolnavi. 
În 2006, Asociația Little People România a înființat Clubul Temerarii  - comunitatea adolescenților români, care au învins cancerul - ce numără astăzi, peste 400 de membri, devenind cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa. Scopul Clubului Temerarii este acela de a asigura o susţinere specializată și personalizată la necesităţile fiecarui tânăr din România în materie de "coping", facilitând reintegrarea reușită a pacienților în viața de adolescent sau tânăr adult după tratament și reintegrare în societate. Asociația Little People România pune la dispoziția domeniului oncopediatric din România (7 secții de oncopediatrie) și Republica Moldova (2 secții de oncopediatrie) o serie de servicii de înaltă calitate, programe zilnice de suport psihosocial a pacienților, evenimente complexe pentru tinerii supraviețuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secțiilor din spital prin proiecte de renovare a camerelor de joacă, donare de aparatură medicală și achiziționarea medicamentelor greu accesibile, grijă și implicare constantă din partea unei echipe dedicate. În centrul universului Asociației Little People se află pacientul. Fiecare activitate planificată, fiecare tabără organizată și fiecare proiect scris situează pe primul loc pacientul și familia acestuia! 
Photo Asociația Litlle People
 Donează păr copilașilor bolnavi de cancer
Prin luna mai a anului curent am aflat de la televizor că cineva din România și-a donat părul copiilor bolnavi de cancer și am știut pe loc că și eu voi face acest lucru!
Am căutat pe internet și astfel am aflat despre Ioana Maria Andrioaie, o tânără studentă din Iași care și-a donat părul împreună cu cîteva dintre colegele ei, reușind să ia legătura cu asociația Little Princess Trust din Anglia, a cărei slogan era Donate your hair for children with cancer(Donează-ți părul pentru copiii cu cancer).  Scopul era colectarea părului de la donatori pentru a confecționa peruci pentru copiii bolnavi de cancer care și-au pierdut părul în urma tratamentelor dure de chimioterapie. S-a  reușit, în cele din urmă, înființarea unei asociații românești Donează păr copilașilor- DPC, inițiat în cadrul Societății Studenților Medicinişti Iaşi, după  modelul britanic. Scopul a rămas același: donarea de păr pentru  confecționarea perucilor ce vor fi oferite copilașilor bolnavi de cancer care și-au pierdut părul în urma tratamentelor dure.
Avantajul acestui proiect este că oricine poate dona. Trebuie doar ca cea mai scurtă șuviță de păr să aibă minim 17 cm. În rest, condițiile sunt rezonabile: părul poate fi drept, ondulat, cârlionțat, vopsit atât timp cât culoarea este naturală și nu o nuanță artificială, de exemplu verde sau albastru. De asemenea, se acceptă și codițe ce au fost secționate cu mult timp în urmă dar au fost păstrate în condiții bune. În opoziție, nu se acceptă extensiile, dredurile, sau părul tip afro.
Procesul de secționare a părului este relativ simplu. Acesta se poate realiza atât la un salon, cât și acasă, atât timp cât sunt respectați pașii secționării: părul trebuie spălat și uscat bine înainte, prins cu un elastic sus, împletit, prins cu un elastic jos și apoi secționat deasupra elasticului de sus.Trebuie depozitat, apoi, într-o pungă sigilabilă curată. Poate să fie și o punguță normală, doar să fie bine înnodată. Este foarte important ca toți acești pași să fie respectați.
Ioana și-a lăsat numărul de telefon în cadrul acelui interviu, așadar am pus mâna pe telefon și am sunat-o. 
Astfel, câteva zile mai târziu, pe  10 iunie a.c. mi-am tuns părul ca să-l donez copilașilor bolnavi de cancer:

 DPC a început colaborarea cu Asociația Little People, astfel că prima perucă a ajuns pe 11 august a.c.  la o fetiță bolnăvioară de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria" Iasi, unde Asociatia Little People Romania desfășoară zilnic un program de suport psihosocial în beneficiul copiilor și adolescenților bolnavi de cancer.  A doua perucă a ajuns la Cluj și sperăm că a treia va poposi pentru o fetiță bolnăvioară din Timișoara :-)



Photo by DPC
Și, cum nimic nu e întâmplător pe lumea asta, am aflat la sfârșitul lunii august de campania magazinelor Profi, Împreună cu tine, Profi salvează destine!, aflându-mă într-un magazin Profi din Sighișoara. Acolo am scanat primul bon și am ales Asociația Litlle People Romania!! De-atunci, am mai strâns câteva bonuri și am hotărât să merg cu fiul meu, Tudor, să le scanăm și să adunăm puncte pentru A.L.P.R.și când vom ajunge acasă, în Timișoara.
 Ieri, 17 septembrie, după ce l-am luat de la școală pe Tudor, ne-am îndreptat spre magazinul Profi din Complexul Studențesc, aflat în apropierea Colegiului Național de Artă Ion Vidu, unde el studiază și timp de o oră, am scanat muulte bonuri la magazinul Profi din Complexul Studențesc, Timișoara pentru proiectul Asociației Litlle People: Ajută-i pe copiii bolnavi de cancer să spună: Nu Mi-e Frică!
Foto 1 stânga: Tudor scanează bonul. Foto 2 dreapta: selectează proiectul Ajută-i pe copiii bolnavi de cancer să spună: Nu mi-e frică! Foto 3, stânga: confirmi alegerea: Da! Și gata!

Dani Tomai, voluntar și totodată, temerar al Asociației Litlle People, filiala Timișoara se afla acolo și  încuraja cumpărătorii să-și scaneze bonurile pentru o cauză nobilă, iar Tudor l-a ajutat bucuros, apăsând agil pe căsuțele memorate rapid! :-) Tare ne-am bucurat că ne-am întâlnit și sperăm că ne vom întâlni și săptămâna viitoare. Vedeți cum nimic nu e întîmplător? :-)

Iubiți și voi copiii și vă faceți cumpărăturile în magazinele PROFI? 
Pentru al doilea an consecutiv, campania “Împreună cu tine, PROFI salvează destine” finanțează proiecte dedicate copiilor, proiecte din domenii precum sănătatea, educația, cultura, calitatea vieții etc.
Votați proiectul înscris în concurs în care credeți și veți aduce un plus de bucurie în viața celor mici din întreaga țară.
Fiecare dintre voi poate vota unul dintre proiectele propuse de către ONG-uri. Votarea se va efectua foarte simplu la infochioșcurile amplasate în magazinele Profi, prin scanarea codului de bare al bonului fiscal oricăror cumpărături realizate în perioada campaniei (17 august – 25 octombrie).
Fiecare bon fiscal va fi echivalentul a 10 puncte, indiferent de valoarea cumpărăturior. Puncte suplimentare pot fi obținute la achiziția produselor sponsor (300, 150, 50 puncte) semnalizate corespunzător la raft.
Clasamentul se va întocmi în baza tuturor punctelor acumulate de un proiect la nivel național. 
Primele trei programe care vor acumula cel mai mare număr de puncte obținute în baza voturilor de la clienți vor fi premiate de către Profi, valoarea totala a premiilor ridicându-se la 1.150.000 lei.
Dacă fiecare dintre noi ar face o faptă bună pe zi, am trăi într-o lume mai bună!