Salau Pe Sos De Sofran & Vin Cu Orez Aromat
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
- fileuri de salau
- condimente de peste(jos am scris despre continutul acestui amestec)
- sare marina, piper
- zeama de lamîie
- ulei de masline
- orez
- verdeturi(am scris jos ce am folosit eu)
- mazare verde
- morcov, taiat fidelute
Ingrediente:
- 200-250 ml vin alb
- 3-4 linguri zeama de lamîie
- pistile de sofran
- patrunjel verde
- 300 ml smîntîna
- sare, nucsoara
Am pus la fiert vinul cu zeama de lamîie si pistilele de sofran. Dupa ce s-a evaporat alcoolul, am lasat la fiert pîna ce lichidul a scazut considerabil. Nu chiar jumatate, dar destul. Am lasat vasul acoperit pîna a doua zi cînd l-am preparat mai departe. Am încalzit lichidul din nou, l-am condimentat cu sare si nucsoara, am adaugat verdeata si am mai lasat sa traga un clocot. Am filtrat sosul, apoi am adaugat smîntîna lichida, si l-am lasat sa clocoteasca usor înca cîteva minute pe foc domol spre mic. Noua ne-a placut foaaarte mult acest sos! Delicios!
Dupa cîteva minute, safranul coloreaza vinul :D
Fileurile de salau le-am stropit cu zeama de lamîie si condimentat cu un amestec de condimente pentru peste facut din telina, morcov, ceapa, usturoi, chili, seminte de mustar si verdeturi uscate, sare marina si piper. Le-am pus pe tava de fonta pensulata cu ulei de masline, am asezat-o pe sina de sus a cuptorui, direct sub gratar/gril, în cuptorul preîncalzit la 200°C. Am lasat vreo 15 minute aproximativ(nu mai stiu exact) pîna s-a rumenit putin. Nu a fost gros, s-a copt destul de repede. Între timp fierbea si orezul în apa cu sare si verdeturi: frunze proaspete de dafin, busuioc, si patrunjel. Cînd orezul a fost aproape fiert, am adaugat mazarea verde si morcovul taiat fidelute.
O combinatie delicioasa! Sosul este delicat si foarte gustos.
Pofta buna!