Salau Pane Cu Sos Cu Clementine
articol scris de Xtina2005 blog gustative.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta asta poate parea extrem de banala la inceput, adica ce mare lucru: peste prajit cu cartofi natur? Si cam ai dreptate, singurele reusite (pentru mine) sunt urmatoarele : 1. ca am filetat cu succes primul meu peste - un salau de vreun kilogram (dupa tutorialul asta si in ciuda cutitului prost pe care l-am avut la dispozitie); 2. am facut sosul asta care a scos reteta din banal, si a facut-o pe mama sa-mi dea "zece" (normal, ce credeti ca nu stiu cu ce s-o seduc: peste prajit si smantanica :)) ?!?)
Salau pane cu sos cu clementine |
Ingrediente (2-3 portii):
*500g file salau
*2 oua, batute bine
*~100g faina
*~100g pesmet
*o lingurita de 5 condimente chinezesti (optional)
*200 ml smantana dulce
*un catel usturoi, tocat marunt
*o ceapa mica, curata si tocata marunt
*un varf de cutit de nucsoara
*zeama de la o clementina/ mandarina
*1 lingura zeama de lamaie
*ulei pentru prajit
*felii de lamaie si cartofi natur pentru servit
Preparare (20 min):
1.Sosul dureaza ceva mai mult asa ca incepe cu el: se caleste intr-o tigaie cu 1 lingura de ulei, ceapa impreuna cu usturoiul si nucsoara, la foc mic pana se inmoaie (~5 minute), apoi se adauga zeama de clementina si eventual zeama de lamaie (daca vrei mai acrisor) , se lasa sa scada inca ~2-3 minute, dupa care se pune si smantana, se asezoneaza si se lasa sa ingroase sosul (~10 minute).
2.Insiram pe masa 3 farfurioare: una cu ouale cu sare, piper sau lingurita din mixul chinezesc (ii da un gust interesant, dulceag si parfumat), alta cu faina, si ultima cu pesmet. Fileul se cerceteaza cu grija pentru a depista eventualele oase si se portioneaza in bucati relativ egale, care se trec succesiv prin ou, apoi prin faina, ou din nou, si in final prin pesmet. Se prajeste in ulei bine incins, 4-5 minute pana se rumenesc bucatile de peste. Se scot pe un prosop de hartie care sa absoarba grasimea in exces si se servesc cu cartofi natur/ orez si sos.
Enjoy!