Salata Verde
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Salata verde provine din Egipt. Fiind o legumă care apare printre primele, primavara, este foarte apreciată.
Vitamine: A, B, C, D, E
Salată de primăvară:
- compoziţie: o salată verde mare, 2 fire de ceapă verde, 2 fire de usturoi verde, 2-3 ridichi de lună, puţin mărar verde, 1-2 linguri ulei de măsline, sare, zahăr sau sucrazit, otet de 9'.
- preparare: salata se spală foarte bine foaie cu foaie, de 2-3 ori, spălam ceapa şi usturoiul. Pe un planşeu de lemn, tăiem salata în fîşii de 5-6 mm, ceapa şi usturoiul, bucăţele de 4-5mm, ridichile în felii foarte subţiri. Cozile verzi de ceapă le despicăm pe lungime, şi verificăm dacă nu cumva au melci, chiar le mirosim. Daca miroase a gângănii o aruncăm.. Le transferăm într-un castron (eu prefer castron din ceramică). Preparăm sosul astfel: amestecăm 10-15 ml oţet din vin sau mere cu 180-200ml apă, adaugăm un vîrf de linguriţă sare, unul de zahăr, sau o pastilă de sucrazit şi amestecăm bine pînă se topeşte totul. Gustăm dacă este suficient de acru. Turnăm sosul peste salată şi amestecăm, adaugăm mărarul mărunţit şi stropim totul cu ulei de măsline.
Punem salata pentru 15 minute la frigider, apoi servim.