Salata Tailandeza Cu Papaya Verde
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
Sezonul grătarelor a început deja, dacă e să mă iau după vremea bună şi după mirosul de cărbuni arşi şi carne prăjită care vine dinspre un balcon sau altul. Eu o să-l încep abia duminică, dar îmi fac deja planuri ce să pun pe grill şi ce salate să fac. Voi prăji probabil carne de porc, vită şi frigărui de creveţi. Pentru creveţi voi face o salată picantă din papaya verde şi morcovi.
Salată tailandeză cu papaya verde
Ingrediente:
1 buc. papaya verde
2 buc. morcovi
frunze de coriandru proaspăt
2 linguri sos de peşte
2 ardei iuţi roşii
1 căţel de usturoi
1 lime
1 lingură zahăr de palmier
50 gr. alune
Mod de preparare:
- Papaya şi morcovii se curăţă şi apoi se taie în feliuţe foarte subţiri. Coriandrul se toacă mărunt, la fel şi usturoiul.
- Alunele se prăjesc fără ulei într-o tigaie, apoi se scot pe o farfurie rece.
- Ardeii iuţi se curăţă de seminţe, apoi se toacă mărunt. Eu aş recomanda să folosiţi mănuşi de unică folosinţă când tăiaţi ardeii.
- Se face dressingul pentru salată: se amestecă bine, de preferinţă într-un mojar, sosul de peşte, zahărul de palmier, usturoiul, ardeiul iute şi zeama de la lime.
- Într-un castron se amestecă papaya, morcovii si coriandrul. Se adaugă apoi dressingul şi se amestecă. Se pune salata pe farfurii şi se decorează cu alunele prăjite.
Salata se poate servi cu legume-pané (Tempura) sau cu frigărui de creveţi.
Papaya verde are un gust neutral. Se poate înlocui de exemplu cu gulie.