Salata Orientala
Sursa Salata orientala
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De ce "orientala"? Mai degraba ar trebui sa i se spuna"salata nemteasca" sau "poloneza" tinind cont de faptul ca aceasta leguma, cartoful, este deosebit de populara in Germania sau in Polonia.
Incercind sa aflu am tot cautat informatii si, concluzia mea este urmatoarea: ceapa, uleiul de masline si maslinele, piperul si otetul sau lamiia, au dat denumirea acestei salate.
Si asta pentru ca aceste ingrediente, apreciate pentru faptul ca se pot pastra multa vreme in conditiile unei clime uscate, sint specifice bucatariei turcesti, aceasta având un impact puternic asupra alimentației tuturor țărilor din Balcani.
Adaptata in functie de anotimp, aceasta salata strabate victorioasa intreg anul, scotind din impas gospodinele in momentele de criza si punindu-le la incercare priceperea, oferindu-le posibilitatea sa evolueze la "liber alese".
Asa vom gasi retete in care se folosesc legume de primavara - ceapa verde, patrunjel, sau pentru cei pentru care "cea mai buna leguma e carnea" - retete cu sunca, iar pentru pescari - combinatii cu ton, hamsii, peste afumat, toate astea garnisite cu maioneze sau asortate cu ceva muraturi.
Secretul unei salate orientale este ca fierberea cartofilor sa se faca in coaja, astfel incit, dupa curatare pot fi taiati fara sa se sfarime, feliile raminind intregi.
Asa ca, dupa ce am spalat bine cartofii i-am pus la fiert in apa cit sa ii acopere, lasindu-i sa fiarba pina ce s-au strapuns usor cu furculita.
Intre timp, am pus la fiert pentru aproximativ cinci - sase minute, si cinci oua, pe care le vroiam fierte tari.
Am scos simburele maslinelor pregatite si le-am taiat rondele, apoi am feliat si gogosarul si castravetele, puse in prealabil la scurs pe hirtie absorbanta.
Ouale fierte le-am scurs de apa si am adaugat apa rece, ca sa se poata curata usor.
Am scos si cartofii pe o farfurie ca sa se racoreasca, sa ii pot curata de coaja.
Am profitat de acest timp si am feliat ceapa
Avind legumele pregatite, am curatat cartofii si i-am taiat in bucati potrivite direct in castronul in care urma sa combin totul.
Am adaugat si ceapa, gogosarii, castravetii si rondelele de masline.
Am feliat si ouale, curatate in prealabil de coaja.
Apoi le-am adaugat peste celelalte ingrediente.
Am presarat un virf de cutit de piper, apoi am potrivit de sare, dupa care am adaugat otetul (zeama de lamiie) ca sa topeasca sarea si sa poata da gust intregii salate, apoi am adaugat uleiul.
Cu grija, ca sa nu se farimiteze cartofii si ouale, am amestecat totul, ca sa se combine gustul tuturor ingredientelor.
Trebuie sa lucrati relativ repede pentru ca, in momentul pregatirii, cartofii sa fie calzi, nu fierbinti, astfel gustul preparatului va fi deosebit.
Incercind sa aflu am tot cautat informatii si, concluzia mea este urmatoarea: ceapa, uleiul de masline si maslinele, piperul si otetul sau lamiia, au dat denumirea acestei salate.
Si asta pentru ca aceste ingrediente, apreciate pentru faptul ca se pot pastra multa vreme in conditiile unei clime uscate, sint specifice bucatariei turcesti, aceasta având un impact puternic asupra alimentației tuturor țărilor din Balcani.
Adaptata in functie de anotimp, aceasta salata strabate victorioasa intreg anul, scotind din impas gospodinele in momentele de criza si punindu-le la incercare priceperea, oferindu-le posibilitatea sa evolueze la "liber alese".
Asa vom gasi retete in care se folosesc legume de primavara - ceapa verde, patrunjel, sau pentru cei pentru care "cea mai buna leguma e carnea" - retete cu sunca, iar pentru pescari - combinatii cu ton, hamsii, peste afumat, toate astea garnisite cu maioneze sau asortate cu ceva muraturi.
Eu am pregatit o salata orientala "de iarna", in caldura bucatariei mele, intr-un moment in care viscolul zgiltiia serios ferestrele.
Am folosit:
- cinci cartofi, potriviti ca marime
- cinci oua
- o ceapa rosie
- patru felii de gogosari in otet
- trei castaveti murati
- 50 de grame de masline
- patru - cinci linguri ulei de masline
- patru - cinci linguri otet din vin (poate fi inlocuit cu zeama de la 1/2 lamiie)
- piper, sare - dupa gust
Secretul unei salate orientale este ca fierberea cartofilor sa se faca in coaja, astfel incit, dupa curatare pot fi taiati fara sa se sfarime, feliile raminind intregi.
Asa ca, dupa ce am spalat bine cartofii i-am pus la fiert in apa cit sa ii acopere, lasindu-i sa fiarba pina ce s-au strapuns usor cu furculita.
Intre timp, am pus la fiert pentru aproximativ cinci - sase minute, si cinci oua, pe care le vroiam fierte tari.
Am scos simburele maslinelor pregatite si le-am taiat rondele, apoi am feliat si gogosarul si castravetele, puse in prealabil la scurs pe hirtie absorbanta.
Ouale fierte le-am scurs de apa si am adaugat apa rece, ca sa se poata curata usor.
Am scos si cartofii pe o farfurie ca sa se racoreasca, sa ii pot curata de coaja.
Am profitat de acest timp si am feliat ceapa
Avind legumele pregatite, am curatat cartofii si i-am taiat in bucati potrivite direct in castronul in care urma sa combin totul.
Am adaugat si ceapa, gogosarii, castravetii si rondelele de masline.
Am feliat si ouale, curatate in prealabil de coaja.
Apoi le-am adaugat peste celelalte ingrediente.
Am presarat un virf de cutit de piper, apoi am potrivit de sare, dupa care am adaugat otetul (zeama de lamiie) ca sa topeasca sarea si sa poata da gust intregii salate, apoi am adaugat uleiul.
Cu grija, ca sa nu se farimiteze cartofii si ouale, am amestecat totul, ca sa se combine gustul tuturor ingredientelor.
Trebuie sa lucrati relativ repede pentru ca, in momentul pregatirii, cartofii sa fie calzi, nu fierbinti, astfel gustul preparatului va fi deosebit.