Salata Niçoise
Sursa Salata Niçoise
articol scris de poppy-planet.blogspo blog poppy-planet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este o salata frantuzeasca clasica, pe cat de celebra pe atat de controversata. Ingredientele folosite in adevarata "salade nicoise" au dat batai de cap multor bucatari, atat din Franta cat si de peste hotare.
Ingredientele de baza, pe care orice salata de acest tip trebuie sa le contina, si asupra carora toata lumea a cazut de acord sunt: rosii, oua fierte, ton, ansoa, salata verde, si masline negre, acompaniate de o vinegreta clasica frantuzeasca (otet de vin, ulei de masline, mustar de Dijon si ierburi aromate, sare si piper).
Acum, multe guri spun ca nu se scheama nicoise daca nu contine cartofi fierti si pastai verzi fierte. Insa daca mergi la Nisa si ii intrebi pe francezii ai caror oras salata isi poarta numele, ei vor spune ca este un sacrilegiu si ca singurul ingredient "fiert" folosit sunt oualele. Ei vor adauga insa si ardei la salata, uneori anghinare, iar in vinegreta vor pune si usturoi (ca peste tot in sudul Frantei).
Adevarul este ca aceasta salata isi poate schimba ingredientele (nu cele principale insa) in functie de sezon si regiune.
Dar gata cu teoria culinara :) Eu am ales sa fac salata dupa reteta Juliei Child (da, sunt nebuna si mi-am comandat cartile) cu unele mici modificari (usturoiul din vinegreta).
Am folosit:
- oua fierte
- cartofi fierti
- rosii
- salata verde
- fileuri ansoa (o conserva mica)
- ton, o conserva
- masline negre
- pastai fierte
Pentru vinegreta:
- ulei de masline
- otet
- mustar de Dijon
- un catel de usturoi
- ierburi aromate (rozmarin, maghiran, cimbru, patrunjel, oregano, busuioc, tarhon)
- sare
Din motive tehnice (am avut un musafir care nu putea suferi maslinele) am adaugat maslinele separat :)