contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salata Mexicana Cu Paine De Porumb Iute Si Aromata - Reteta Mea Pentru Cina Regala Alaturi De Electrolux

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Nu stiu ce cred si zic unii si altii, dar mie imi plac evenimentele organizate de Electrolux. Ca acesta de exemplu. Pe cuvant ca tare mi-ar place sa-l castig si sa iau cina la Palatul Elisabeta! N-am mai cinat intr-un palat pana acum si nici n-am cunoscut pana acum o principesa.
De data aceasta noi, concurentii, n-am fost lasati sa zburdam in voie si sa facem retetele dupa capul nostru. Am avut bine stabilite 9 retete, din Cartea Regala de Bucate a Principesei Margareta. Daca vreti sa le vedeti, le gasiti aici
Dupa multe gandiri si razgandiri :), am ales sa fac salata mexicana, in viziune proprie. Recunosc, am schimbat putin reteta originala, dar esenta a ramas aceeasi.  In primul rand am vrut ca reteta sa fie vegetariana, asa ca am eliminat baconul (pentru cei care nu pot trai fara, se poate adauga foarte repede). In paine am folosit chimion, condimentul care este folosit de obicei in mancarurile mexicane, nu chimen. De asemenea am adaugat un fruct tare mult intalnit in aceste mancaruri: avocado. Acesta a dat o cremozitate deosebita salatei. Si, ca sa nu fie prea grea, am eliminat din sos smantana si pesmetul de biscuiti sarati (fara e-uri, va rog!) si am adaugat putin suc de lamaie, servit pentru fiecare persoana individual, intr-o pipeta. In final, in loc sa amestec branza cheddar in salata, am hotarat sa fac un sos, care sa acompanieze salata.
Reteta pe care v-o prezint este pentru 6 persoane.
Painea de porumb cu ardei iute:
Ingrediente:
  • 80 g faina alba
  • 60 g malai fin (am gasit la Solaris)
  • 1 lingura zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 4 linguri ulei de porumb
  • 1 ou
  • 40 ml lapte
  • 1-2 ardei iuti rosii, uscati (cu sau fara seminte, in functie de cat de iute va place)
  • 1 lingura oregano uscat
  • 1 lingurita chimion pudra
  • putin unt pentru uns forma
  •  o cratita/forma de tort de 28 cm

Mod de pregatire:
  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Unge forma cu unt si presar-o cu putin malai. Taie marunt ardeii uscati,
  • Intr-un castron incapator amesteca bine ingredientele uscate: faina, malai, zahar, sare, praf de copt, oregano, chimion, ardei iute. Adauga uleiul si oul. Amesteca cu o lingura pana se incorporeaza. Adauga laptele si amesteca cu mana pana ce se formeaza o coca nu foarte tare. 

  • Intinde coca cu un sucitor si pune-o in tava. Coace 10- 15 minute, sau pana ce trece testul scobitorii.
  • Daca vrei ca painea sa fie mai inalta, o poti pune intr-o forma mai mica. Eu am vrut sa nu creasca prea mult.
  • Lasa painea la racit si taie din ea 6 cercuri. Pentru asta poti folosi formele speciale de patiserie, sau gura unui pahar.

Salata mexicana:
 Ingrediente:
  • 1 conserva (aprox 225 g) de fasole rosie, clatita si scursa bine
  • 1 conserva de porumb (aprox 225 g), scursa bine
  • 1 avocado copt, taiat cubulete
  • 1/2 ardei gras rosu, taiat cubulete
  • 3 cepe verzi, taiate marunt
  • 4 fire de patrunjel verde, tocate marunt
Toate aceste legume se amesteca intr-un castron.

Sosul pentru salata:
Ingrediente:  
  • 200 g  maioneza de casa, picanta (facuta cu lamaie mai multa si mustar)
  • 1 lingurita praf de usturoi
  • 2 lingurite patrunjel verde taiat marunt
  • sare si piper dupa gust
Toate ingredientele pentru sos se amesteca bine. Jumatate din sos se pune peste legume si se amesteca. Cealalta jumatate se foloseste pentru ornarea farfuriilor.
Intr-un cerc metalic de ornat pune o bucata de paine, apoi umple-l cu salata. Apasa putin.

Scoate cu grija cercul metalic.

Pune mancarea pe farfurie. Pune farfuria la rece pana ce pregatesti urmatorul sos.
Sosul de branza Cheddar:
Ingrediente:
  • 50 g unt
  • 3 linguri cu faina
  • 300 ml lapte rece
  • 200 g branza Cheddar rasa
  • putina nucsoara
  • 1/4 lingurita praf de chili
  • sare dupa gust

Mod de pregatire:
  •  Mai intai se pregateste un sos Bechamel: topeste untul, apoi amesteca faina inauntru. Toarna laptele putin cate putin si amesteca sa nu se faca cocoloase. Lasa sosul sa fiarba pana ce se ingroasa putin. Adauga nucsoara si putina sare.
  • Ia sosul de pe foc si amesteca inautru branza Cheddar pana ce se topeste complet.
  •  Cand sosul e racit putin, toarna cateva lingurite pe farfuria cu salata. Presara praful de chili.

Salata se serveste cu putin suc de lamaie (pus intr-o pipeta) pentru cei care o doresc putin mai acra.