Salata Din Pastai Si Fenicul
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Astazi voi alinta cititorii blogului cu o salata cat se poate de varatica. Trebuie doar sa dati fuga in gradina pana la curpenii doldora de pastai de fasole si sa va inarmati cu un cutit si o tigaie mai gospodareasca.
Celelate le gasiti usor:
1 kg de pastai verzi
1 ceapa alba
1 ceapa rosie
1 bulb de fenicul
cateva frunze de busuioc proaspat
sare
piper
1 varf de lingurita de chimen praf
5 catei de usturoi
o jumatate de lamaie
In primul rand am curatat pastaile de cozi (aveti grija cand le cumparati, sa nu fie prea batrane; cele tinere, cand le rupi varfurile nu-si lasa “coloana vertebrala”, sau popular vorbind, nu lasa ate) dupa care le-am clatitit bine si le-am pus la fiert. Cand apa a inceput a clocoti, am adaugat o jumatate de lingura de sare. Ele trebuie fierte pana incep sa piarda din rigiditate (in cratita mea au fiert cam 15-20 minute, deci depinde cu ce fel de pastai v-ati pricopsit).
Intre timp am pregatitit ceapa: le-am tocat felii pe ambele, doar ca o jumatate de ceapa rosie am pastrat-o pentru mai tazriu.
Cu vreo 7 minute inanite de a opri focul sub oala cu pastai, am inceput a cali ceapa in ulei de masline (infierbantat).
Cand ceapa s-a incalzit binisor, ap pus o jumatate din usturoi, feliat subtire.
Intre timp ar trebui sa fie gata si pastaile: ele trebuie sa se inmoaie, doar putin (aveti grija sa nu le prea fierbeti). Deci, cand au fost tocmai potrivite, le-am scurs rapid si le-am socat intr-o cratita cu apa rece – foc (n-ar strica sa pluteasca in ea niste gheata: cu cat mai multa – cu atat mai bine). Acest truc le opreste procesul de fierbere si le da o culoare aprinsa. Intr-un minut se racesc, dupa care se pun si se apesteca cu ceapa deja calita. Tot acum se adauga si celalata doza de usturoi, se sareaza dupa gust si se condimenteaza cu piper negru.
Le-am tinut pe foc puternic inca vreo 5 minute, amestecand continuu. Dupa asta se scot, se adauga bulbul de fenicul feliat cercuri si cealalta jumatate de ceapa rosie feliata subtire. Deasupra sa scurge o jumatate de lamaie, se amesteca bine si se servec mesenii cu ochii scursi si gura uscata. Frunzele de busuioc (fie el verde, fie violet) merg la decor.
3 Într-un castron combina boabelor decojite si fierte Fava, fenicul feliat, și ceapa rosie. Burniță ulei de măsline extravirgin peste amestecul, se presara cu sare si piper, si amestecati pentru a acoperi. Stoarce putina zeama de lamaie peste salata (aproximativ o lingura), se adauga parmezan si menta, si amestecati pentru a se amestecă. Se decoreaza cu frunze de fenicul și / sau crengute de menta.