Salata De Vinete Cu Usturoi
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Aceasta varianta de salata am mancat-o in urma cu ceva ani de Sf. Maria, cand nasa noastra de cununie ne-a scos la padure, iar pana a fost gata gratarul ne-a servit cu acest delicios fel de salata. In cateva minute s-a golit intreg bolul cu salata atunci si nici macar carnea fripta nu ni s-a mai parut la fel de gustoasa ca aceste vinete. Si azi sunt constant laudata cand servesc aceasta salata. E usor de facut si absolut delicioasa!
Avem nevoie de:
1. vinete copte si tocate marunt - 1 kg (eu am avut congelate, ramase de anul trecut)
2. maioneza - 500 ml (eu pun maioneza in proportie egala cu cantitatea de vinete, dar daca vi se par gretoase, reduceti cantitatea de maioneza, dupa gust)
3. sare si usturoi (3-4 catei de usturoi zdrobiti), dupa gust. Eu am folosit usturoi granulat, ca asta aveam prin casa. Se foloseste dupa gust.
Se procedeaza astfel: vinetele se coc in cuptor (direct pe tava de deasupra flacarii). Eu asa coc vinetele si sunt foarte multumita, intrucat nu se face fum in casa. Se decojesc si se lasa la scurs pe un fund de lemn, aproximativ 2-3 ore, dupa care se maruntesc cu un cutit sau se dau prin masina de tocat (eu asa procedez cand coc o cantitate mai mare, in special pentru a congela vinetele).
Maioneza se prepara dintr-un galbenus de ou crud si unul fiert tare. Se amesteca ambele galbenuse impreuna cu o lingura cu mustar si o lingurita de sare. Se adauga treptat uleiul si din cand in cand cateva picaturi de apa, care vor omogeniza compozitia si vor preintampina eventuala taiere a maionezei.
Se amesteca in final vinetele cu maioneza si se adauga usturoiul zdrobit si sare dupa gust.
Va garantez ca ies niste vinete faine foc, cu un gust absolut special! Pofta buna!