Salata De Pui In Ciuperci Gigantice
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Spre marea mea bucurie, acum cateva zile am primit cadou de la dnul Furnicut o carte de bucate pe care mi-o doream de mai multa vreme. S-a chinuit el putin pana a facut rost de ea, dar in final a reusit si ii multumesc pentru surpriza :) Cartea are doar retete de salate, numai bune pentru perioada de primavara-vara, dar si o multime de explicatii pentru ingrediente, condimente si ustensilele folosite, asa ca e foarte utila in bucataria noastra. Aceasta e prima reteta pe care am pregatit-o si va spun ca alegerea nu a fost deloc usoara, asa ca mai avem o lista cu retete pe care le vom pregati cat mai curand.
Pentru 2 portii avem nevoie de:
- 600 g ciuperci champignon mari (6 bucati)
- 300 g piept de pui dezosat, fara pielita
- salata verde
- 2 linguri smantana
- 70 ml vin alb
- 2 linguri otet de mere
- 4 linguri ulei de masline aromat cu ardei iute
- 1-2 frunze de dafin
- cateva crengute rosmarin
- sare, piper
Spalam salata verde si pastram cateva frunze mai prezentabile pentru ornat; pe restul le taiem fasii.
Spalam ciupercile, le scoatem piciorusele si le stropim cu putina zeama de lamaie ca sa ramana albe si frumoase.
Pieptul de pui il taiem bucatele mici, le condimentam cu sare si piper. Le calim in 2 linguri de ulei pana cand sunt rumenite, dupa care le scoatem pe o farfurie.
Adaugam in tigaie inca 1 lingura de ulei si asezam ciupercile cu gura in sus. Fiindca ciupercile erau prea mari si nu incapeau toate in tigaie, am facut aceasta operatiune in doua transe, folosind de fiecare data jumatate din ingrediente. Adaugam vinul, frunza de dafin, rosmarin, sare si piper. Lasam ciupercile sa fiarba inabusit, la foc potrivit, cam 4-5 minute.
Scoatem ciupercile si le lasam sa se raceasca putin. Sosul ramas in tigaie il fierbem in continuare, pana scade cam la jumatate. Aruncam foaia de dafin si rosmarinul, iar sosul il lasam sa se raceasca.
Turnam sosul intr-un vas incapator, adaugam o lingura ulei de masline, smantana, otetul, sare, piper. Batem ingredientele cu un tel timp de cateva minute, pana sosul devine cremos. Peste sos punem bucatelele de pui, salata tocata si amestecam.
Asezam frunzele de salata pastrate pe un platou pe care vom servi, asezam deasupra ciupercile, iar in ciuperci punem amestecul de pui si salata.
Este foarte buna atat fel principal cat si ca aperitiv, caz in care din aceste cantitati obtineti mai multe portii. Caloric stam bine, 100 de grame au aproximativ 120 de calorii si o multime de proteine.