Salata De Legume Coapte
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
In gradina unui gospodar intotdeauna creste o vanata, un dovleac, o rosie, un ardei si te miri ce verdeata acolo. Pai moldoveanul stie cum sa ticluiasca ca sa le imbine intr-o armonie perfecta pe cele mentionate. Va deschid si voua strasnicul secret.
Cand ma gandesc ca trebuie sa va povestesc reteta ce urmeaza, ma doare inima. Pentru ca am facut-o intre peretii de beton ai unui bloc de oras si nu la gratiile unui gratar, pe jar de lemne de padure, cum s-ar fi cuvenit. Deaceea va rog sa fiti indrazneti si sa mergeti la natura, mai ales ca toamna pare sa tina cu noi si cu vara, si sa gatiti reteta asta asa cum se cuvine, precum merita ea, precum meritati si voi. Sau cel mai bine la tara, la cuptorus – ar fi perfect. Dar, vorba lunga – saracia omului.
Cel mai greu se coc vinetele, asa ca ne ocupam de ele in primul rand. Cu o furculita am gaurit fiecare vanata in cateva locuri – in caz contrar vanata va trebui s-o adunati de pe peretii rolei sau de prin copaci, in caz ca sinteti la iarba verde. Coaja vinetei e foarte groasa, deci foarte rezistenta – asa ca ea va ceda in ultimul rand, deci explozia unei vinete ne penetrate cu furculita este inevitabila.
Vanata, rosiile, dovleceii si ardeiul le puneti la gril, sau in rola. Povestelnicul a folosit ambele oportunitati, din motive de economie de spatiu si timp.
Primii se vor coace ardeii si rosiile.
Ardeii, imediat cum i-ati scos, trebuie sa-i lasati cateva minute sub capac – aburii va vor usura munca la decojit.
O bucata de folie indeplineste minunat rolul de capac.
Rosiile le puteti decoji de cum le scoateti de la foc.
Dupa, vine vremea dovleceilor.
Pe ei i-am tocat cuburi, la fel ca si rosiile.
Dupa care le-am pus prieteneste sup capac, sa nu se raceasca prea tare.
Ardeii ii taiem marunt si ii alaturam celorlalte tocaturi.
La urma, ne amintim si de vanata. Pentru ea avem o poveste aparte.
O metoda comparativ usoara de decojire, v-o destainui si voua. In primul rand se taie capacul. Nu se arunca si se scobeste cu o lingurita – in capac este vanata si ea este comestibila.
Apoi vanata se taie longitudinal in doua, si cu cutitul se rade tot miezul. Nimic mai simplu.
Si nu trebuie sa treceti prin chinurile iadului pentru a smulge coaja cu degetele (multi procedeaza anume astfel).
Acum ce ne-a mai ramas? Sa tocam si vanata,
si sa le punem pe toate gramada. Tot aici punem si usturoiul tocat marunt. Adaugam o linguria de otet, sare, putin oregano, o lingura de ulei de masline si amestecam cu tragere de inima.
Nu va ramane decat s-o priviti ultima data, si sa va spuneti pofta mare sie si celor prezenti la masa. Sa fiti sanatosi!
In calitate de Post Scriptum, Ingredientele gramada:
6 vinete medii
1 ceapa medie
2 catei de usturoi
4 ardei dulci
5 rosii medii
2 dovlecei
1 lingurita aceto balsamico
1 lingura ulei de masline
1/2 lingurita oregano uscat
sare