contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salată De Icre

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cea mai bună salată de icre pe care am mâncat-o în viața mea este cea făcută de tata. Nu-i de mirare, pentru ca tata-i dunărean și ăștia se cam pricep la preparatele din pește. Țin minte că freca icrele alea cam 4 ore (și aici nu exagerez deloc), de ni se lungeau urechile până când era gata. Desigur, nu avea mixer, ci o amărâtă de lingură de lemn. El punea firmituri de pâine în salată, ca să nu fie uleioase. Eu le fac cu gris cu lapte neîndulcit, ceea ce le dă o textură pufoasă și cremoasă. Pun lămâie din abundență ca să le taie gustul de ulei și ceapă pentru savoare. Nici nu se compară cu cele de la magazin!
Ingrediente:
50-60 g icre (eu am avut de hering)
2 ceapă medie (merge și mare, dar asta depinde de gust)
350-400 ml ulei (depinde cât de mult vreți să se înmulțească)
200 ml lapte
2 linguri gris
zeama de la o jumătate de lămâie
sare (numai dacă icrele nu sunt sărate! dacă sunt prea sărate, trebuie puse într-un tifon la desărat, în apă, pentru 1 oră)
La început am făcut un gris cu lapte neîndulcit, pe care l-am lăsat să se răcească până la temperatura camerei (când laptele incepe să se încălzească, se toarnă grisul și se amestecă continuu cu telul, până când se îngroașă).

Am mixat bine icrele timp de 1 minut, singure, după care am turnat puțin câte puțin ulei. După vreo 3-4 minute au început să se lege și să crească (cam ca și la maioneză). În etapa asta putem decide cât de multe vrem să obținem, pentru că în funcție de asta creștem sau reducem cantitatea de ulei.

E m-am oprit pe la 350 ml de ulei și mi-au ieșit așa:

Am adăugat grisul tot deodată și am mixat bine să se omogenizeze salata.

Am adăugat o ceapă și zeama de la o jumătate de lămâie. Merge și mai multă lămâie, dar asta depinde de gustul fiecăruia și de cantitatea de ulei. Ideea e că la sfârșit nu trebuie să se simtă gust greu de ulei.

Din cantitățile pe care le-am scris, ies cam 500 g de salată de icre. Se pot face și fără gris, doar așa, cu ulei, însă textura e mai moale și mai uleioasă.

E un aperitiv bun și ieftin. Bineînțeles, cei care țin la siluetă, trebuie să se abțină de la rețeta asta! :)