contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salata De Icre De Stiuca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Considerate o delicatesa culinara icrele se regasesc mai ales in meniurile meselor noastre de sarbatoare.
Nestapinind tehnica de preparare multe gospodine le ocolesc insa, considerindu-le o provocare riscanta.
De-a lungul timpului am intilnit diverse retete de preparare, incluzind gris, piine inmuiata ori pesmet, care nu fac decit sa altereze gustul fin si bogat al icrelor, transformindu-le intr-un amestec pastos, fainos, departe de valoarea reala.
Gramajoara de bobite perlate, albe, galbene, rosii sau negre, este bogata in vitamine (cantitati importante de vitamina A si D) si saruri minerale, proteine de cea mai buna calitate, fiind usor de digerat datorita continutului ridicat de apa.
Daca icrele de somon, de pastrav ori de sturioni se consuma nepreparate, fiind suficient un virf de cutit de unt intins pe un pesmet peste care se aseaza pretioasele bobite, icrele celorlalte specii de peste necesita preparare, incluzind o cantitate de ulei, zeama de lamiie si, poate, un strop de apa minerala.
Cu un pescar “meserias” in familie, mi s-a ivit de multe ori ocazia de a pregati o salata de icre, in timp capatind ceva experienta pe care imi doresc sa o impartasesc cu toti cei ce vor sa stie cum sa prepare o astfel de salata rapid, usor si cu rezultat sigur: salata de icre de stiuca.






Este important insa sa cunoastem citeva lucruri atunci cind ne hotarim sa consumam icre.
Intii, trebuie sa stim ca: icrele nu se consuma proaspete, adica imediat dupa ce au fost colectate.
De ce?
Pentru ca au un continut ridicat de grasimi nesaturate ce le face vulnerabile in prezenta oxigenului (lasate la temperatura camerei rincezesc imediat).
De aceea, imediat dupa culegere, se indeparteaza sacul in care se afla dupa care se presara sare, amestecindu-se usor. Se depoziteaza in frigider pentru citeva zile (3 – max. 7) intr-un borcan, acoperite cu putin ulei asa incit nici un bob sa nu ia contact cu aerul, sau, dupa ce au fost amestecate cu sare si puse in borcan se introduc in congelator, unde pot fi pastrate ceva mai multa vreme.
La preparare este recomandat sa adaugam zeama de lamiie, creind astfel un mediu acid ce va distruge orice bacterii.
Nu de la toate speciile de peste se consuma icrele.
Este bine de stiut ca somnul pitic, mreana si mihaltul produc icre cu efect toxic pentru om. Nu stint otravitoare – cum se spune, insa produc intoxicatii – nu foarte grave dar care produc ceva discomfort: greata, dureri de cap sau diaree.
Toate tipurile de icre se consuma totusi cu masura avind in vedere continutul ridicat de colesterol.
Cu toate recomandarile specialistilor pentru consumul icrelor, datorita continutului ridicat de nutrienti valorosi, ele se vor oferi cu prudenta copiilor si virstnicilor cu diverse afectiuni intrucit pot duce la dezvoltarea diverselor alergii, mai periculoase prin faptul ca necesita regim si tratament de lunga durata, sensibilizind organismul.

Reteta expusa se refera la pregatirea salatei de icre de stiuca si au fost necesare urmatoarele ingrediente:

- 2 linguri icre usor sarate de stiuca
- zeama de la 1/2 de lamiie

- un pahar ulei (vom tine aproape recipientul cu ulei in cazul in care salata mai cere adaugarea unei cantitati suplimentare) (exclus utilizarea uleiului de masline intrucit prin aroma sa pregnanta estompeaza sau chiar anuleaza gustul icrelor)
- o lingurita apa minerala

Procedam astfel:
Se pun icrele intr-un castron, adaugind de la inceput zeama de lamiie. 
Lasam 2 - 3 minute deoparte, asteptind ca sa se formeze baza acida ce indeparteaza pericolul existentei bacteriilor.

Turnam picatura cu picatura uleiul, amestecind continuu la vitexa mica a telurilor mixerului.

Compozitia va capata repede un aspect cremos, cu virfuri ferme. Este momentul sa adaugam lingurita de apa minerala care va face o reactie spumoasa albind amestecul. Vom continua sa adaugam picaturi de ulei pina ce amestecul cremos se va intari, fiind atit de legat incit va ramine prins in telurile mixerului necesitind scuturarea energica.

Se toaca marunt o ceapa mica, alba (nu se da pe razatoare intrucit va lasa apa) adaugindu-se cu miscari usoare in compozitie pentru omogenizare.

  • Se pregateste doar cantitatea de icre ce va putea fi consumata intr-un interval scurt de timp, evitind alterarea prin pastrarea indelungata.
Vom obtine o salata proaspata, hranitoare, sanatoasa. Un aperitiv delicat si gustos.