Salata De Cartofi Cu Usturoi
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O retete iarasi foarte simpla si cunoscuta, foarte probabil, multora din voi. Este foarte gustoasa mancata si de una singura si ca garnitura – mai ales la peste. Este perfecta si intr-o zi frumoasa la gratar.
Pentru o portie avem nevoie de:
- 200 gr cartofi
- usturoi zdrobit si frecat pasta (cam 1 – 2 catei de usturoi la o portie)
- ulei de masline, sare, piper
- frunze verzi de patrunjel, tocate marunt
- optional: fasii de gogosari taiate maruntite
Intai, punem cartofii la fiert in coaja in apa cu sare (eu i-am curatat, taiat cuburi si pus la fiert in steamer). Pana se fac ei, luam usturoiul, il decojim, il taiem marunt dupa care il zdrobim in mojar. Turnam deasupra un pic de ulei, presaram niste sare si cu o lingurita mestecati cu nadejde in sensul acelor de ceasornic, pana usturoiul incepe a se transforma intr-o pasta – nu va descurajati, daca mestecati viguros va va iesi fain. Este important ca usturoiul sa fie cat mai omogen, asadar daca n-aveti mojar, treceti usturoiul prin presa de doua ori si de au mai ramas “cocoloase”, zdrobiti-le sub curbura unei linguri, dupa care frecati usturoiul dupa cum v-am spus mai sus intr-un bol.
Luam si niste frunze verzi de patrunjel, le spalam, le lasam sa se zvante si le tocam cat mai marunt.
Trebuie sa stineti seama ca aceasta salata ar trebui sa fie gata cu 1/2 de ora inainte de a fi mancata, pentru a aea timp sa se intrepatrunda toate aromele intr-un tot unitar. Cartofii sunt fierti, ii decojim si ii taiem in cuburi (eu n-am mai facut-o ca-i fiersem gata taiati), ii asezam intr-un bol, asa fierbinti cum sunt, deasupra punem nitel ulei si putin cate putin adaugam pasta de usturoi, mestecam cu atentie sa nu zdrobim cartofii. Nu este nevoie sa punem toata pasta sau, dimpotriva, putem pune chiar mai mult usturoi in functie de gustul personal. Asadar gustati, mai ales ca trebuie sa vedeti si daca mai e nevoie de sare, nu puneti sare inainte de a gusta, poate ati sarat mai mult pasta de usturoi. Puteti pune de doriti si piper. Cand cartofii si usturoiul s-au omogenizat frumos prin mestecare, adaugam deasupra patrunjelul si (optional) bucatelele de gogosar, mestecam din nou pana se patrund in salata, acoperim bolul cu un capac sau o folie transparenta si-l pastram undeva la cald (eventual pe langa aragaz) pana la servire.