contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salata Cu Paine De Porumb Si Ardei Iute Si-o Cina Regala Cu Electrolux

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

  Am primit o noua provocare - Electrolux ma invita la Cina Regala -, marca Electrolux, cu mare bucurie si totodata cu mare sfiala si speranta. 
   Divinitatea ma iubeste! Mi-a scos in drumul meu sansa de a-mi inplini un vis: acela de a vedea, de a atinge o frantura de istorie. Sansa de a o vedea pe A.S.R. Principesa Margareta a Romaniei, de a calca putin  in Palatul Elisabeta, locul unde, candva s-a scris istorie.  E locul unde la sfarsit de decembrie '47 regele Mihai si-a semnat abdicarea fortata, luand drumul exilului. Astazi, aici, se afla Casa Regala a Romaniei (fie vorba intre noi, ca tot nu ne aude nimeni,  de l-as zari pe rege, 5 secunde, m-as prabusi). 
  Asa ca pentru  a nu stiu cata oara, divinitatea mi-a dat un semn ca ma iubeste. Sper sa nu o fi dezamagit si sper sa fi reusit a ma ridica putin la inaltimea asteptarilor juratilor, pentru ca acestia sa-mi dea girul de a-mi vedea visul implinit.
   Din lista retetelor regale propuse, am ales Salata cu paine de porumb si ardei iute. E o reteta ce m-a incantat nespus si a fost o placere sa o prepar.  Este cea mai buna salata pe care am gustat-o vreodata.  E o salata atragatoare, cu prestanta si mai ales deloc plictisitoare (imi place cum suna: salata deloc plictisitoare, am preluat sintagma asta de la Jamie... si  suna foarte tare!). 
  Pentru ca am avut voie, am adaptat putin reteta.     
  Cum si in ce fel vedeti in cele ce urmeaza.

  Asadar ingrediente:
pentru painea de porumb:

  • 80 gr faina de grau
  • 60 gr malai
  • 40 gr zahar tos
  • 1 plic de praf de copt
  • 25 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 ou
  • 40 ml lapte
  • un praf de sare
  • 80 gr ardei iuti direct din borcanul pus pe iarna; ardei productie proprie
  • 1 lingura chimen
  • 1 lingura oregano uscat
  • 1 lingura salvie uscata
  • o lingura de unt pentru uns vasul
pentru sos:

  • 180 gr maioneza (de la borcan ) sau... doua galbenusuri, un praf de sare, putin mustar, niste ulei si frecati totul binisor si molcom, intr-o singura directie pana ce obtineti o spumoasa maioneza home-made
  • 100 gr smantana 
  • 2 linguri pesmet din biscuiti sarati
  • 1 1/2 lingurita praf de usturoi
  • cateva fire de patrunjel proaspat
  • 1/2 legatura marar proaspat
pentru salata

  • 225 gr fasole rosie, clatita si scursa (o conserva mica)
  • 225 gr boabe porumb din conserva, scurs
  • 1 rosie potrivita, taiata
  • 1/2 ardei gras (rosu) taiat
  • 3 fire subtiri de ceapa taiate marunt
  • 6 felii subtiri de bacon, prajite
  • 120 gr banza Cheddar, rasa
  
Mod de preparare:
   Pentru painea de porumb: incalziti cuptorul la 200 grade si ungeti cu unt un vas rotund, din jena, de 20cm diametru, pe care il ungeti bine cu unt, dupa cum am facut eu  in lipsa celui patrat recomandat. 
  Intr-un bol curat amestecati bine faina de grau, (cernuta), malaiul, zaharul tos, praful de sare si praful de copt. Adaugati apoi uleiul si amestecati usor pana obtineti o compozitie fara cocoloase. Adaugati oul si laptele si framantati pana ce devine totul o pasta omogena. Puneti in aceasta compozitie ardeii iuti curatati de seminte si tocati marunt. Eu am folosit doar 80 gr in loc de cele 125 de gr prevazute in retete originala, pentru ca mi s-a parut suficient, avand in vedere ca ai nostri ardei, productie proprie sunt mici si foarte iuti... rai tare dom'le. Am adaugat apoi si chimenul, salvia si oregano, zdrobite intr-un superb mojar de granit, primit in dar acum ceva vreme in urma.

  In vasul rotund, oval, patrat, de care aveti, musai de jena si uns bine cu unt, intindeti uniform aluatul pentru painita si bagati la cuptor, pana ce se rumeneste frumusel, cam vreo 20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea, pentru o mai mare siguranta. Astfel ca daca veti introduce o scobitoare in centrul painii si iese curata, atunci e musai sa stingeti cuptorul si sa scoateti minunea la racit. Lasati-o sa se raceasca complet.

  Pentru sosul de salata, mai intai am preparat o maioneza, asta deoarece nu folosesc maioneza de la borcan din market. Imi place sa o prepar in casa, din oua eco (nu albicioasele-stresate de 3R) de la gainusele din batatura casei de la tara.  Plus ca imi place tare de tot maioneza facuta in casa si nu ma pot abtine sa nu mai si linciuresc din ea, cand e gata-gata, proaspat frecata... iar daca mai am si cativa cartofi prajiti... apai somebody pls stop me! .... dar sa nu divagam :)
   Deci facem maioneza din doua galbenusuri, unul crud si unul fiert tare. Stiu ca se poate face numai din galbenusuri crude sau numai din cele fierte, insa... asta-mi aduce aminte de bunicul meu ce  invartea la maioneza in prag de sarbatori. Asa ca dragilor, luati doua galbenusuri, un praf de sare, putintica zeama de lamaie sau un varf de cutit de mustar si amestecati-le bine cu lingura de lemn. Turnati incetisor, fara graba si in fir subtire, ulei de floarea soarelui (aici nu stiu a va da cantitate, eu pun "din ochi" cam cat se umfla maioneza si cam cata trebuinta am) si amestecati, amestecati, amestecati pana ce se umple bolul :) Cam de vreo 2-3 ori picurati cativa stropi de apa rece pentru a face totul mai pufos si mai usor.

   Cand ati obtinut cantitatea ceruta, amestecati intr-un bol maioneza proaspata, smantana, praful de usturoi si pesmetul din biscutiti sarati... obtinut din cativa biscuitei in forma de triunghi :), zdrobiti in mojar.  Amestecati si adaugati 1/2 legatura marar verde tocat  si cateva frunze de patrunjel verde, maruntite. Reteta ne spunea sa folosim totul uscat, dar pentru ca ma plictisisem de mohoreala si ploaia continua de afara, le-am folosit verzi in speranta ca poate soarele va aparea si pe strada mea...

   Pentru salata continuati apoi cu rosia spalata si taiata cubulete maruntele, ceapa verde taiata subtire, ardeiul gras (pus rosu pentru culoare) curatat, spalat si taiat marunt, fasolea scursa si clatita, boabele de porumb scurse de lichidul in care au fost conservate. Feliile de bacon le prajiti in putin ulei si le scoateti pe un prosop de hartie absorbant.

   Purcedem la asamblarea salatei: Pentru aceasta va trebui sa maruntiti painita de porumb. Puneti intr-un bol jumatate din cantitatea de paine maruntita, peste ea puneti jumatate din  fasole, jumatate din sosul de salata, jumatate din boabele de porumb, jumatate din amestecul de rosii, ardei, ceapa verde si sunca rupta in bucati potrivite. Peste toate puneti jumatate din branza Cheddar rasa marunt.

 Continuati operaratiunea de asamblare a salatei cu restul de paine maruntita, fasole, sos, boabe de porumb.... adica cu cealalata jumatate din ingrediente. Bolul va fi plin ochi.

Il acoperiti si il dati la frigider pentru vreo 2 ore.
   
   Serviti apoi, cu incredere, cu prieteni sau oameni dragi voua, direct in boluri de salata. 
    Pofta buna!
   Va spun cinstit ca e de departe cea mai tare salata ever! si-am mai facut-o de doua ori de cand am primit provocarea aceasta.