contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salam De Biscuiti Irene

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Salam de biscuiti Irene

Salam de biscuiti Irene

Mdeci nu spui de la cine am luat reteta originala care ar fi trebuit sa se materializeze in niste bombonele, trufe de fapt cu scortisoara si coniac – trei elemente preferate pentru papilele mele gustative atat de sensibile la arome :) adica trufe, scortisoara si coniac. Datorita pasiunii mele deosebite pentru trufe in copilarie toti colegii mei, toti prietenii mei cascau ochii maaaari, mari atunci cand intram intr-o cofetarie si eu imi luam 100 g de trufe in loc de amandine, ecleruri si alte nebunii. Pe principiul mananci amarerile alea… yac.

Sunt sigura ca pana voi muri voi fi extrem de disperata dupa cacaoa pura (asa cu lingurita chiar, ceea ce din nou facem cand eram copil si o innebuneam pe mama cand ma gasea deasupra borcanului… cu probleme) si dupa ciocolata amaruie. Dar evident ca divaghez din nou… :-P Boon… zis si facut, ne apucam noi de treaba, amestecam tot maglavaisul si… big surprise – iesise un fel de… apa care nici intr-o suta de ani nu s-ar fi transformat in… trufe, poate, in inghetata dupa cateva ore bune de tinut in congelator, dar trufe sau orice alt tip de bomboane…. nope. Presupun eu asa, indulgenta, ca autoarea retetei a uitat sa precizeze vreun ingredient, ceva. Asa ca fara sa ma panichez… prea mult :-P … m-am gandit cum sa o dreg si asa am gasit cea mai buna varianta de salam de biscuiti sau buturuga, cum vreti sa-i spuneti. Degustatorul sef este… fan :)

Deci ce am pus:

  • 125 g biscuiti petit beurre maruntiti la robot
  • 7 curmale taiate – se poate si mai multe, datile ulterioare nu am mai numarat cate si am pus asa…. din ochi am pus asa…
  • 20 g alune de padure usor prajite si macinate
  • 50 g ciocolata cu 75% sau 80% cacao
  • 25 g frisca lichida (dar nu vegetala – eu una consider ca e mai sanatoasa cea naturala, mai bine mananc smanatana cu 30% grasime decat… un plastic :) ) – batuta
  • 2 linguri pline de cacao (puteti pune si mai putin depinde decat de mult va place cacaoa)
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 esenta de vanilia
  • 1 esenta de rom
  • 2 linguri de coniac
  • 50 g crema branza (eu am pus Philadelphia)
  • 50 g nuci, prajite un pic si apoi macinate
  • 50 g migdale prajite un pic si apoi macinate
  • 50 g rahat taiat bucati cta mai mici
  • 50 g stafide negre sau obisnuite
  • 2 lingurite de ness dizolvate intr-o lingura de apa firbinte
  • 80-100 g unt
  • 200 g frisca lichida batuta pentru decorat

Eu am pus biscuitii in robotica fara frica si l-am lasat sa-i marunteasca, nu trebuie sa se transforme in praf, sa fie inca niste bucatele mai “nepraf” printre ei, dar mici oricum. Daca nu aveti robot, puteti sa puneti biscuitii intr-o carpa sau intre doua foi de copt/plastic si sa-i zdorbiti cu sucitorul. Dupa faza cu “macelaritul” biscuitilor, am pus untul si zaharul pudra. Apoi am adaugat restul de ingrediente si le-am amestecat tot cu robotica pana s-au transformat intr-un fel de pasta legata, dar molicica. Daca nu aveti robot, dupa ce ati macinat biscuitii, frecati untul cu zaharul pudra bine, bine, apoi adaugati pe rand restul de ingrediente si amestecati bine cu o furculita. La final am facut un “salamior” din tot amestecul, am infasurat in folie stretch si am bagat la congelator pentru vreo 45 de minute – 1 ora. Puteti sa-l puneti si la frigider, dar atunci trebuie sa-l lasati mai mult, vreo 4-5 ore, chiar peste noapte. Eu am folosit congelatorul pentru ca ma grabeam. Dar… atentie.. nu-l uitati in congelator… se transforma intr-un fel de sloi de gheata :) Deasupra am batut o cutiuta de frisca de 200 g si am imbracat salamiorul cu ea, dar asta a fost prima oara, pe urma am servit-o deja taiata feliute si nu am mai ornat-o.

Salam de biscuiti Irene

Puteti face reteta folosind in loc de biscuiti piscoturi sau cozonac, chec, in general… cam orice rest de prajitura cu blat si fara crema. Eu am facut reteta de multe ori din resturi de diverse prajituri. E o metoda destul de eficienta de a scapa de resturile de prajituri de pe la petreceri si sarbatori fara procese de constiinta (adica sa nu trebuiasca sa le aruncati).