Rum Baba
Sursa Rum baba
articol scris de AliceKitchenette blog Alice Kitchenette
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O asa prajitura buna nu am mai mancat de mult! Pufoasa, racoritoare, bine insiropata....si usor de facut! Este acel fel de prajitura din care ai mai vrea , si ai mai vrea, si ai mai vrea...... Excelenta si unde mai pui ca este si de post!!(ca tot suntem in post){seamana tare mult cu savarina, insa muuuuullltt mai buna}!
Ingrediente:
(pentru 12 bucati)
- 300g faina
- 25g drojdie uscata
- 165ml. apa minerala carbogazoasa
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 45ml. ulei
- 50 g zahar
- 1 praf de sare
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 1 cana zahar (250 ml.)
- 500ml. apa
- esenta de rom sau rom veritabil
- coaja rasa de lamaie
- 2-3 linguri de gem de caise pentru finisat
Intr-un bol cernem faina impreuna cu sarea. Peste adaugam zaharul (50g), drojdia, coaja de lamaie, esenta si apa minerala amestecata cu 1 lingura de zeama de lamaie.
Dupa ce am framntat bine aluatul punem faina pe fundul vasului apoi punem alutul si preseram faina peste. Lasam la odihnit pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce si-a dublat volumul facem bilute mici cu mainile infainate ca san u se lipeasca aluatul si punem bilutele in forma de briose BINE UNSA CU ULEI SI TAPETATA CU FAINA. Dupa ce am terminat lasam bilutele la crescut in forma la loc caldut.
In acest timp dam si drumul la cuptor ca sa se incalzeasca. Cand si-au dublat volumul bagam bilutele la cuptor si mai scadem putin temperatura 180grade si lasam la bronzat timp de 15min. In acest timp pregatim siropul: caramelizam zaharul apoi stingem cu apa si lasam pe foc pana se dizolva zaharul, apoi adaugam romul si coaja de lamaie, stingem focul, acoperim si lasam asa pana la folosire.
Imediat dupa ce s-au copt, prajiturile fierbinti se plonjeaza in sirop, tavalindu-le bine pe toate partile ca sa se imbibe bine cu sirop.
Le asezam pe un platou lasam la racit apoi bagam la frigider. Servim prajiturile foarte bine racite. !!!In reteta scria sa ungem suprafata cu gem de caise insa, euam ales sa pun pe prajiturica caise si piersici proaspete apoi un mot de frisca! Voi serviti cum va place oricum, sunt FANTASTICE!!!!!!!!!!!!!.
Daca doriti sa pregatiti varianta de dulce (din cartea The Cuisine of Italy, All Recipes): 300 de grame de faina, 10 grame de unt, 5 oua, 1 lamaie, 1 pahar de lapte cald, 1 lingurita de zahar, 25 de grame de drojdie, 1 praf de sare. Sirop si finisat: 300 de grame de zahar, 1 pahar de rom, lamaie, gem de caise.
Se spumeaza untul moale cu oale batute cu zaharul si sarea, se adauga faina, coaja de lamaie si drojdia dizolvata in laptele cald (sincer, mi se pare enorm de mare cantitatea de lichid fata de cea de faina, ar putea fi ok doar daca se folosesc numai galbenusurile si paharul cu lapte are doar 150 ml.). Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic care se desprinde de peretii vasului, se lasa la crescut o ora si in rest exact cum am procedat eu mai sus.
Multumesc pentru reteta Laurei Laurentiu!