Rulouri De Pui Cu Ficăței și Ciuperci
articol scris de radu_mailat blog bucatarialuiradumailat.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mâncărurile de carne umplută au părut
întotdeauna mai „domnești, mai boierești”. Aveai musafiri la masă și vroiai să
impresionezi, făceai repede un „rulou”. „Vai, dar nu trebuia să te deranjezi
atâta!”, veneau replicile de bun-simț ale invitaților. Numai că ideea de
„complexitate” a unui astfel de preparat este mai degrabă un mit, decât o
realitate. Pentru că, în fapt, rulourile se dovedesc a fi o mâncare mult mai
ușor de făcut decât multe alte feluri așa-zis „ușoare, banale” (ca de exemplu
ciorba de salată, sau ciorba de papară). Ca să vă dovedesc acest lucru, am gătit într-o
zi obișnuită din săptămână aceste rulouri de pui cu ficăței și ciuperci, a
căror preparare nu mi-a luat mai mult de 10-15 minute, iar la cuptor au stat
apoi alte vreo 30. Altfel spus, în 45 de minute am pregătit o masă pentru care
chiar nu „m-am deranjat atâta!”.
Aveți nevoie de un piept de pui, de 4-5
ficăței de pui, ¼ de conservă de ciuperci (sau de 2-3 ciuperci proaspete mai
mari), 2 fire de ceapă verde, 1 cârnăcior subțire afumat, sare, piper, un praf
de cimbru, un praf de busuioc, un praf de boia iute, câteva fire de mărar
verde, 5 linguri ulei de măsline, 2 linguri ulei de susan, 4-5 felii de măr.
Spălați bine ficățeii și puneți-i într-un vas
(de preferință ceramic. Aromele se păstrează mult mai bine, iar timpul de
fierbere se reduce la jumătate!), împreună cu ceapa tocată feliuțe, ciupercile
tocate mărunte și cârnăciorul tăiat cubulețe. Adăugați sare și piper după gust,
condimentele și 3 căni cu apă.
Acoperiți și puneți la fiert, la foc mare,
pentru 7-8 minute. Cât timp fierbe ficatul, tăiați felii pieptul de pui (ar
trebui să vă iasă vreo 8 bucăți), pe care le bateți ca pentru șnițele și le
sărați. Luați de pe foc vasul în care au fiert ficatul și ciupercile,
strecurați însă nu aruncați zeama! Cu o furculiță pasați compoziția fiartă,
adăugați mărarul verde tocat mărunt (noi ne-am sădit într-un ghiveci, pe
balcon, mărar și pătrunjel, astfel încât să avem tot timpul anului verdeață
proaspătă în casă!) și cu o linguriță umpleți bucățile de piept ca pe clătitele cu carne. Rulați și prindeți cu scobitori.
Într-o tavă puneți uleiul de măsline,
așezați frumos rulourile, stropiți-le cu uleiul de susan și apoi acoperiți-le
cu zeama în care ați fiert ficatul. Dacă e nevoie, completați cu apă călduță,
până se acoperă complet carnea. Adăugați feliile de măr, puneți deasupra o
folie de aluminiu și dați la cuptorul încins, la foc mediu, pentru circa 25 de
minute. Scoateți folia și lăsați să se rumenească alte 5 minute.
Serviți cu ce garnitură doriți, alături de un sos ardelenesc afumat și un pahar de vin alb de Jidvei.