Rulou De Macrou Cu Sos Picant
articol scris de barzuka1 blog epurasha2bb.blog.gustos.ro
Reteta este facuta azi special pentru a onora o invitatie facuta de Simona Haliga ( http://alison-trials.blogspot.com/2010/11/peste-si-fructe-de-mareprovocarea-lunii.html )care a lansat o frumoasa provocare pe blogul ei, un frumos sir de provocari pornit de la Mihaela cu Dulcea Romanie http://mihaelapd.blogspot.com/2010/10/provocarea-lunii-octombrie-dulce.html
Raspund provocarii cu aceasta reteta care mi-a iesit delicioasa cu toate ca am retete mai vechi poate mult mai aspectuoase si cu soiuri de peste mult mai scumpe mai sofisticate cum ar fi Somonul cu crema de praz http://epurasha2bb.blog.gustos.ro/2009/10/29/somon-cu-crema-de-praz/ sau Dorada regala in sos de ghimbir http://epurasha2bb.blog.gustos.ro/2009/10/29/dorada-regala-in-sos-de-ghimbir-cu-ratuste-de-mamaliga/ , File de fitofag cu sos Beurre Blanc http://epurasha2bb.blog.gustos.ro/2010/02/23/file-de-fitofag-cu-sos-beurre-blanc/ si altele.Insa sa revenim la reteta de azi.Finantele au mai scazut insa apetitul meu de a ce ceva frumos nu a scazut deloc ba chiar e in crestere.Asa ca incercand sa impac si capra si varza am facut ceva frumos si bun din ceva ieftin: macroul! e un peste fara oase marunte si incomode si care pregatit bine poate fi si el un motiv de lins degetelele.Iata cum m-am gandit sa-l prepar azi si de ce anume avem nevoie daca ne hotaram sa-l preparam:
Ingrediente:
pt.2 portii:
2 pesti macrou
1 ou
10 linguri de faina
sare
piper negru
ulei
cimbru uscat
1 ardei iute mic rosu (ideal e malaguetta)
1 ardei gras verde
8-10 linguri de pasta de rosii (eu am folosit un borcanel de la mama soacra facut la tara din rosii de curte dulci si amestecat cu ulei si cu ceva ardei rosu si ceapa)
1 fir subtire de praz tanar
1 morcov
1 lamaie
Prepararea:
Se curata macroul de intestine, se spala, se indeparteaza capul si sira spinarii!Se pregateste o marinata intr-un castron nemetalic din cateva linguri de ulei, asa cat sa acopere putin macroul, sare, piper, cimbru uscat, o lingura de zeama de lamaie, si putin praz taiat rondele. Se lasa la rece cel putin o jumatate de ora.Cat timp sta macroul la rece in marinata noi curatam un morcov de coaja si o tija de praz pe care o taiem exact de lungimea morcovului si le punem la fiert impreuna.Apoi tocam prazul rondele si ardeiul verde, ardeiul mic rosu iute si usturoiul marunt de tot.Le punem la calit impreuna in 2 -3 linguri de ulei incins mai putin ardeiul iute care se pune la sfarsit si nu in intregime , cateva rondelute le pastram pentru final ca decor.Cand s-au inmuiat legumele noastre in tigaie adaugam si pasta de rosii, amestecam si mai lasam pe foc inca putin, maxim un minut, amestcand din cand in cand.Se adauga cimbrul uscat , se amesteca si se opreste focul.
Scoatem macroul din marinata , punem in mijlocul fileului morcovul care a fiert intre timp crapat pe mijloc si in mijlocul morcovului tija de praz.Inchidem marginile si le ajutam cu scobitori sau sfoara.Apoi tavalim macroul prin faina si ou batut si iar faina si il prajim la foc mediu in ulei incins.
Scoatem ruloul umplut, ii indepartam scobitorile si-l sectionam in mici rondele. Servim cu sosul nostru picant alaturi si cu mici bucatele de ardei rosu iute si de praz.
Pofta mare! si nu uitati indiferent ce gatiti , impartiti cu cineva drag! va avea un gust mult mai bun!