Rulada-trenulet De Lamaie
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Crema:
- 2 lamai
- 1 pachet zahar vanilinat de 60 g.
- 250 g. crema de branza Philadelphia sau Mascarpone
- 120 ml. frisca
In plus:
- buline de ciocolata gen M&M
Aceasta reteta s-a "nascut" din imbinarea a doua retete minunate: o rulada suuuper-buna de lamaie, preluata din "decupajele" mele din "Secretele bucatariei" :))) ...si un "trenulet" dulce, afisat intr-o carticica de copii: Bucataria copiilor, de la Editura Aquila, care m-a inspirat si incantat la maxim :)
...si este dedicata, cu toata dragostea, echipei Culinario.ro, care l-a bucurat pe puiutul meu cu un premiu deosebit si cu laude pe masura :P ...cat si voua, cu aceeasi mare dragoste si multumire, celor care i-ati fost alaturi micului meu bucatar cu incurajari, cuvinte frumoase si evident -cu votul pe care i l-ati dat :)
Va reamintesc cu ce reteta a participat :) ...Clovn de inghetata!
Ii felicitam cu mare drag si pe ceilalti bucatarasi, foooarte priceputi: Teo, Cristi si Calin!!! :) ...care ne-au incantat ochii cu dibacia lor!
Aici puteti citi povestea fantastica a castigatorilor, prezentata atat de frumos de Cooly:
"Lume, lume!!!
Adunati-va cu totii sa-i vedeti pe cei mai mari si mai talentati bucatari din lume. S-au adunat din toate colturile regatului sa va bucure cu bucate alese, pregatite dupa retete si secrete numai de ei stiute. Cu mare dibacie au dat viata la clovni din inghetata cremoasa si laptoasa adusa tocmai din indepartata Italie si la flori din frisca batuta timp de trei zile si trei nopti si biscuiti copti tocmai de patiserii francezi. Au insuflat magie canilor reci din ceramica si au copt checuri pufoase ca norii de pe cer. Au ridicat din frisca si piscoturi italienesti turnuri marete in fata carora ingenuncheaza si cel mai ingrozitor dusman. Timp de 365 de zile monarhii de la curte le vor duce un dor cumplit acestor 4 bucatari magnifici...
Asadar, sa intre pe poarta laureatilor Iscusitul Bogdi, Printesa Teo, Capitanul Cristian si Maretul Calin!!!
S-a luat hotararea ca toti participantii sa fie premiati in egala masura. Felicitari micilor bucatari si va asteptam si la anul."
...nu cred ca are rost sa va spun ce reactie a avut piciul meu cand i-am citit ca e "Iscusitul Bogdi" :)))))))De-atunci e cu mine non-stop in bucatarie!!! :P
...sa-ncepem, deci, cu rulada cu lamaie
Mod preparare:
blat:
Incalziti cuptorul la 200 grade. Bateti albusurile spuma cu sare. Frecati galbenusurile cu zahar si 4 linguri de apa fierbinte, pana veti obtine o crema. Incorporati putin cate putin faina si spuma de albusuri.
Puneti hartia pentru copt in tava (tava de aragaz would be just fine! :P)
Adaugati coca pentru blat, neteziti-o cu un cutit daca e nevoie si coaceti cca. 20 de minute la 175 grade...foc mediu, deci ;)
Scoateti cu grija blatul pe un prosop curat de bucatarie presarat cu zahar tos sau pudra:
Stropiti hartia pentru copt de pe blat cu putina apa, pentru a o putea indeparta mai usor:
Rulati blatul si lasati-l sa se raceasca.
Ingrediente crema:
Spalati bine lamaile cu apa fierbinte, stergeti-le cu un prosop de bucatarie, dupa care radeti coaja pe razatoarea mica. Stoarceti si sucul de lamaie. Amestecati-le cu branza (puteti folosi si branza de vaci). Bateti spuma frisca si adaugati-o cremei de lamaie, amestecand pana la omogenizare:
Cu grija, derulati blatul si ungeti-l cu crema:
Rulati din nou blatul cu ajutorul prosopului:
Feliati rulada in 4 bucati: una din ele va fi locomotiva iar celelalte vagoanele :P
Eu dintr-un blat de pandispan am taiat bucatele egale si am "croit" legaturile dintre vagoane, pentru ca-mi era la indemana :) ...voi insa puteti sa va folositi de sticksuri gen Finetti sau jeleuri colorate, etc...
Faceti cu spritul doua "sine" pe tava, din frisca si asezati vagoanele deasupra...desi eu, dupa cum se vede, le-am "proiectat" dupa... :D
Poate ca ar fi bine de stiut ca sinele erau de fapt formate din bezea...dar cine avea la dispozitie 3 ore, pentru a se "usca" bezelele la cuptor?! ...eu nu!!! :)))
Presarati pe rulada zahar pudra sau fulgi de nuca de cocos:
...si fistic macinat, daca o preparati pentru alta ocazie :) ...moment in care serviti rulada ornata cu feliute de lamaie si frunzulite de lamaita.
Se incepe "ornarea" trenuletului, capitol de care s-a ocupat micul meu bucatar -Bogdi! :)
Aici lipeste "rotile" (buline de ciocolata) cu mare grija :)
...pe locurile pe care i le-am trasat eu cu frisca :P
Si-o poza de final :) ...cu cosul de fum, fumegand! :P
E o reteta pe cat de simpla pe-atat de gustoasa! Bogdi si copiii prezenti la balaceala zilnica :))) ...au fost extaziati!!!
Si unde mai pui ca acelasi trenulet il puteti face "de sezon" :P ...cu "umplutura" preferata de inghetata ;)
Va pupam pe toti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reteta recomanda de SavaLaura.blogspot.com