contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Rulada De Porc Cu Ciuperci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



by Alice albinutza

    De Pasti n-am stat pe acasa. Am fost plecati la parintii mei, la Falticeni. Daa, da... nu-s din Iasi - capitala culturala a Moldovei. Nu dati ochii peste cap, ca-s mai ieseanca ca multi altii de pe aici, chiar de mi-am luat buletin de Iasi. Sunt mai de la provincie :)), de pe langa Suceava, Falticeni, oras mic si fain tare, tihnit si inverzit, "locul unde nu se intampla nimic", dar care a dat neamului astuia romanesc oameni de soi, intelectuali de marca, artisti, scriitori ... si printre toti astia maretii, hop si eu! 
    Revenind deci: Va spuneam ca am fost acasa la parintii mei. A venit si sora cu sotul si soacra ei (niste dulci toti) si-am petrecut Invierea Domnului cu ceva liniste si pace si cu si mai multe zambete. 
   Si in sambata Pastelui, maica'mea-mi zice: "fata mamei ia fa si tu niscaiva rulada din aia buna, de care ai facut tu la ziua Mirunei, ca eu is batrina si beteaga si nu mai pot, maica, sa fac mai nimica!" Ma rog, cam asa ar fi sunat rugamintile mamei mele intr-o savuroasa nuvela al carei eroina principala (adica eu), cu palarie de paie si rochie fliu-fliu era vesnic indragostita lulea de ofiterasul de la blocul vecin, visand desartic la nemurirea sufletului si dragostea eterna si pura. Dar, realitatea e mult mai buna, drept pentru care nu port palarii de paie (oricat as incerca, arat tot ca sperietoarea de-o pui in vie sa nu pape graurii boabele cele parfumate) si nici n-am avut dor de vreun ofiteras, asa ca nici mama nu m-a rugat asa mieros si suav. Mi-a zis: "bai...blogare, ia fa tu niste rulada din aia, ca eu tre' sa umblu cu Miruna prin parc".
    Astfel ca, dragii mei, am desfacut un Efes (mersi cumnate!) mi-am scos cutitul meserias si-am desfacut, in fluture, doua bucati faine de pulpa de porc. De aici incolo e istorie.... 
   Rulada asta ti se topeste in gura, e frageda, impanzindu-ti papilele cu gustul fresh al rozmarinului, stransa bine in cuisoare si nucsoara. Superba! 



Asadar ingrediente:
  • 2 buc de pulpa de porc de aproximativ 1 kg fiecare
  • 800 gr ciuperci
  • 1 legatura mare de patrunjel frunze
  • 1 ceapa mare
  • ulei de masline
  • 2 lingurite seminte de chimen
  • 1 lingurita sare de mare
  • cateva cuisoare
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • 1 crenguta rozmarin 
  • 1 pahar de vin


   Pulpa de porc o desfaci ca un fluture, in doua, pe lung. Ca si cum i-ai face un buzunar. Pe lung! Nu te duci pana la capat, ca sa nu o tai in doua. O deschizi doar. Intelegi tu :) 
    Pui deasupra ei o folie de alimente si o bati bine cu ciocanul de carne, pe ambele parti. Ai grija, nu uita sa pui, de fiecare data cand o intorci, folia respectiva. Altfel vei avea ceva de curatat faianta, pereti, stiu eu ce ai tu prin apropierea locului in care aplici corectia cuvenita bucatii aleia de carne. 
    Intr-un bol mic pui vreo cateva linguri de ulei de masline. Adaugi semintele de chimen si sarea de mare. Amesteci. Cu uleiul asta frectionezi carnea de porc, bine di tat!, pe ambele parti. Procedezi identic si cu cealalata bucata de carne (nu te mira :P la ingrediente am zis: 2 bucati....). Le lasi la rece pana termini de facut umplutura.
    Intr-o tigaie incalzesti usor 3 linguri ulei de masline. Arunci ceapa tocata marunt. O calesti pana devine aurie. Pui peste ciupercile tocate. Nu le blendui, ci doar toaca-le marunt cu un cutit bun. Altfel risti sa le  transformi in mazga si cand le pui in ulei... pasta de fac. Not a great job! :P Bun.
    Depasind faza, lasi astea pe foc moderat. Presari putintica sare de mare, nucsoara si cateva frunze de rozmarin. Lasi pe foc pana se evapora apa lasata de ciuperci. Amesteci din cand in cand. Opresti focul si lasi sa se raceasca. Toci marunt patrunjelul verde. 
   Acum treci la pasul urmator, adica asamablarea.
   Iei bucata de carne. Intizi peste o jumatate din compozitia de ciuperci. Pui peste jumatate din patrunjelul verde tocat. Rulezi strans si legi bine cu sfoara. Infingi din loc in loc cuisoarele. Procedezi exact la fel si cu a doua bucata de carne.
     Pui rulatele (sau ruladele?!) intr-o cratita potrivita. Le stropesti din belsug cu  ulei de masline, arunci paharul de vin si putintica apa rece, cat sa fie asa cam pana la jumatea lor, strecori intre ele o crenguta de rozmarin verde (nu e optional, e must have!) si dai la cuptor. Acopera cu folie inainte si lasa asa la foc moderat, 175-180 grade cam jumatate de ora. Scoate folia si intoarce ruladele. Usor, cu grija sa nu te stropesti. Daca ti se pare ca e cam mult lichid, pentru ca mai lasa si carnea asta zeama, scoate cu o lingura. 
    Baga la cuptor si intoarce-le cam de 2 ori, apoi lasa doar pe o singura parte avand grija sa stropesti cu ulei din cand in cand. Nu stiu exact cand le-am lasat pentru ca eu de obicei le fac acasa uilizand termometrul pentru friptura. Insa, in orice caz, o ora, o ora jumate clar stau acolo. Inteapa-le cu o furculita si daca intra usor fara sa opuna rezistenta, inseamna ca totul e ok. 
    Scoate si lasa putin la racit pentru a le putea taia perfect. Partea buna la ruladele astea e ca se pot consuma si reci, a doua zi. ba chiar mie-mi plac mai mult reci in compania lui Efes.
   Pofta buna!