Rulada Cu Mere
Sursa RULADA CU MERE
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De dimineata cand v-am aratat Semiluna
http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/2013/01/prajitura-semiluna.html
m-am hotarat sa fac ceva ca s-o imbunatatesc, s-o transform.
Am vazut mai demult pe un site sarbesc o rulada cu mar si mi-am propus sa o incer daca se iveste ocazia ;)
M-am gandit ca as putea sa combin ce aveam in memorie cu ce stiam deja despre Semiluna, astfel incat sa rezulte ceva delicios.
M-am pus de am curatat 5 mere ( un soi foarte dulce ) , pe care le-am taiat feliute.
Am tapetat cu hartie o tava, apoi am asezat feliile de mar pe fundul tavi, avand grija sa-l acopar bine.
Deasupra am presarat un pliculet de zahar cu scortisoara.
Am incropit urgent un aluat din :
- 4 oua
-130 g zahar
-100 g faina
-30 g malai fin ( am macinat faina de malai in rasnita de cafea )
- 4 linguri de apa
-o lingurita praf de copt
- coaja rasa de portocala/ lamaie sau zahar vanilat pentru aroma.
NOTA : daca nu vreti sa puneti malai, puneti faina de grau. Nu cred ca pateste ceva :)
Ouale le-am separat.
Am mixat albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana s-au transformat in bezea,
Ulterior am mixat si galbenusurile cu restul de zahar si cele 4 linguri de apa, adaugate pe rand.
Le-am amestecat, apoi am adaugat ambele tipuri de faina, praful de copt si aromele.
Am turnat aluatul astfel obtinut peste merele din tava .
L-am nivelat .
Am pus tava in cuptorul incalzit la 190* si am lasat prajitura sa se coaca cca 30 minte.
( Se verifica cu scobitoarea dupa 20 ' )
Dupa ce s-a copt, am lasat-o in tava cca 5 minute sa se stampere.
Apoi am scos prajitura pe un fund de plastic ( ajutandu-ma de hartie )
Am pregatit o alta foaie copt si un alt fund . Ca sa nu se lipeasca prajitura de foaie, am cernut putin zahar praf. Am rasturnat prajitura cu merele in sus si am desprins prima foaie .
Am mai presat scortisoara pe mere, apoi am rulat-o si am impachetat-o in hartia de copt ca pe o saloana :).
Am lasat-o sa se raceasca bine.
Apoi am scos-o din hartie si am pudrat-o cu zahar praf si scortisoara.
Pentru servire am batut putina frisca naturala , careia i-am adaugat caramel facut in casa.( 6 linguri de zahar se pun sa se "arda" apoi se sting cu frisca lichida, naturala ...cca 150 ml + 50 g unt . Se amesteca pe foc cca 3 minute, apoi se lasa la racit pana se ingoasa. )
Modul de prezentare : simplu si de efect :
Rezultatul final : o rulada umeda, dar destul de pufoasa in acelasi timp.
Cu aroma fina de scortisoara, citrice si vanilie.
Bucatile de mar se simt o idee acrisoare, dar completeaza cu succes produsul .
Starea mea : mmmmmm incantata :P.
Fiti binecuvantati !