Rulada Cu Crema De Caise
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Nu stiu daca v-am spus, probabil nu, dar mi se intampla sa intru in bucatarie, sa ma apuc sa fac o anume reteta si sa iese cu totul altceva. Pe "traseu " se intampla ce se intampla si totul se schimba. Hai sa zicem ca nu ma pot abtine sa personalizez putin, dupa inspiratia de moment...
Reteta de fata se voia a fi o rulada alba cu crema ganache, simplu si la obiect. A iesit insa o rulada cu crema de caise. De ce caise? Pentru ca asta mi-a sarit in ochi cand am deschis frigiderul: un borcan de gem de caise proaspat, ramas acolo in eventualitatea ca cineva ar avea pofta. Nu as fi vrut nici sa renunt la frisca asa ca am combinat...
Ingrediente:
Pentru blatul clasic de rulada
-4 oua,
-100 g zahar,
-4 linguri de faina,
-un praf de sare,
Pentru crema de caise
-100 g ciocolata alba,
-200 g gem de caise,
-200 ml frisca lichida,
-2 linguri zahar pudra,
Preparare:
Am separat albusurile si le-am batut spuma cu 50 g zahar si praful de sare. Galbenusurile le-am frecat cu celelalte 50 g zahar pana acesta s-a topit. Am amestrecat compozitiile si am adaugat faina. Intr-o tava unsa si tapetata bine (sau pe hartie de copt) am turnat amestecul si l-am nivelat bine, dupa care l-am dat la cuptorul incins pana s-a rumenit bine. Foaia se scoate pe un prosop de panza umezit dar bine stors.Se ruleaza odata cu prosopul, dupa ce s-a racorit putin.
Pentru crema de caise care mi s-a parut ca a iesit extraordinara am topit ciocolata rupta in bucatele si am amestecat-o cu gemul pe baie de abur pana s-au incorporat bine toate bucatelele. Dupa ce am racit-o bine am incorporat frisca putin cate putin. Jumatate din cantitatea de frisca am oprit-o pentru ornat. Am umplut rulada si am ornat-o, dupa care am lasat-o pana a doua zi la rece.