contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Rulada Cu Crema De Cafea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Am mâncat la cineva și am făcut și eu o porție mică. Recunosc că am o predilecție pentru dulciurile aromate cu cafea sau cu ness.
Blat: 4 ouă, 
125 g făină, 
125 g zahăr, 
o linguriță de praf de copt, 
arome (zahăr vanilat, coajă de lămâie),
2-3 linguri ulei (opțional). 

Se mixează gălbenuşurile cu zahărul și zahărul vanilat, se încorporează coaja de lămâie apoi se adaugă făina, câte puțin. Va rezulta un aluat gros. Dacă vreți să fie mai maleabil adăugați treptat 2-3 linguri de ulei înainte de a pune făina, dar nu mai mult. Astfel aluatul nu se va rupe și va ieși mai ușor din tavă. Albușurile bătute spumă tare se amestecă încet, de sus în jos, cu o lingură.
Acest aluat se dă la cuptorul preîncălzit, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (unsă cu ulei mai ales dacă nu ați pus ulei în compoziție) la foc potrivit cca 20 de minute sau până trece testul scobitorii. Când e gata, se scoate de pe hârtie și se rulează-derulează de câteva ori într-un prosop foarte curat și umed.
Crema: un pachet de unt la temperatura camerei, 
5 linguri pline cu zahăr pudră, 
1 lingură de ness, 
2-3 linguri de apă, 
încă 2 linguri de zahăr.

Untul și cele 5 linguri de zahăr pudră (făcut în casă cu o râșniță de cafea special folosită pentru asta; zahărul pudră din comerț poate conține amidon, ceea ce modifică gustul și consistența cremei) se mixează până când totul devine o spumă fină. Din apă, zahăr și ness se face o cafea tare, din care se încorporează câte puțin în cremă, atât cât permite ea, fără să se taie. Iar dacă vi s-a tăiat, nu vă impacientați, surplusul de cafea va intra în blat, așa că aspectul ruladei la servire nu va avea de suferit.
Crema se întinde toată pe blatul care apoi se rulează și se pune pe un platou.
Decor: 400 ml frișcă bătută, 
o linguriță plină cu cacao, 
o linguriță plină cu zahăr, 
2 linguri de apă.

Frișca se împarte în două. Una dintre jumătăți se colorează cu cacaoa bine amestecată în apa fierbinte cu zahărul dizolvat (amestecul se lasă să se răcorească, apoi se încorporează ușor în frișcă, altfel frișca devine prea moale ori chiar lichidă). Rulada se decorează pe lungime cu câte o dungă de frișcă albă și una cu cacao, până se termină toată frișca. Pe deasupra se pot adăuga bombonele sidefate, fulgi de ciocolată, etc.
Chiar dacă e un dulce destul de simplu de făcut, decorat corespunzător, poate sta pe o masă festivă în locul unui tort.
Poftă bună!