Rouge De Roumanie
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Vă anunţ cu plăcere că am devenit naş. Joi, 31 mai 2012, la clubul “Loft”, m-am numărat printre naşii unui cupaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot, marca Domeniile Sâmbureşti, care va apărea pe piaţă sub denumirea de „Rouge de Roumanie”.
Domeniile Sâmbureşti au o istorie veche şi foarte interesantă, puţin cunoscută publicului larg. Nu voi insista acum asupra ei, dar o să menţionez doar faptul că podgoria de aici este atestată încă din 1521 şi a fost deţinută în timp de importante familii boiereşti. Ea a fost proprietatea, printre alţii, a lui Theodosie Rudeanu, mare logofăt al lui Mihai Viteazu, a nepotului lui Dan Danilovici, marele vistiernic a lui Matei Basarab şi ginerele lui Brancoveanu, şi a familiei Brătianu.
Astăzi, Domeniile Sâmbureşti aparţin de Valvis Holding şi au o suprafaţă de circa 500 de hectare, dintre care peste 300 cultivate cu Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Burgund Mare, Fetească Regală, Fetească Albă, Chardonnay si Sauvignon Blanc. Vinurile produse în ultimii trei ani au fost apreciate cu câteva medalii de aur, argint şi bronz la Târgurile de vinuri. Detalii despre Domeniile Sâmbureşti şi vinurile produse aici găsiţi aici.
Cum am spus-o de foarte multe ori, nu mă pricep la vinuri. Pot zice că abia întredeschid uşa care duce spre acest fascinant domeniu. În ultimul an am învăţat câte ceva despre vinuri, căci am colaborat cu unul dintre bunii producători de vinuri din România şi Bulgaria, mă refer la WineRo, dar am şi citit destul de mult, am discutat cu oameni din domeniu şi am participat la degustări, sau alte evenimente, legate de vin. Deşi toate acestea încep să se adune ca o brună de cunoştinţe, eu ştiu că sunt abia la începutul acestei cunoaşteri şi că mai am înainte multe lucruri interesante de aflat. Şi de degustat, bineînţeles.
La fel de bineînţeles vă mărturisesc surprinderea mea atunci când am fost invitat să fac parte dintre cei 12 juraţi care urmau să stabilească, prin degustare, proporţia finală dintre cele două vinuri ce vor forma noul Rouge de Roumanie. Când spuneam că am fost naş, m-am referit deci la faptul că m-am numărat printre cei care au dat numele Rouge de Roumanie uneia dintre probele prezentate de producători.
S-a dorit ca noul cupaj să fie stabilit nu de producători sau doar de profesionişti ai vinului (oenologi, degustători, somelieri), ci şi de jurnalişti, bucătari sau gastronomi care au făcut dovada pasiunii pentru vin şi implicării în fenomenul de educaţie a publicului către consumul vinurilor de calitate.
Nu sunt foarte sigur în ce calitate am fost eu invitat, dar am fost realmente onorat. Printre juraţi s-au numărat Cătălin Păduraru, unul dintre specialiştii în vinuri (degustător, comerciant, scriitor, promotor şi organizator de evenimente), oenologul Liviu Grigorică (profesor în vin atât la propriu cât şi la figurat), somelieri ca Laurenţiu Achim şi Dan Anghel, jurnalişti pasionaţi de vin ca Valentiu Ceafalău şi Cezar Ioan, bucătari bine cunoscuţi ca Jakob Haussman şi, nu în ultimul rând Gabriela Berechet, director la CIT (Centrul de Investiţii în Turism), o persoană extrem de competentă de comentariile căreia blogul meu s-a bucurat de câteva ori.
Bineînţeles, am privit această jurizare ca pe un prilej de a mai învăţa ceva nou, şi nu am fost deloc dezamăgit în această privinţă.
Am degustat cinci probe, fiecare formată din Merlot şi Cabernet Sauvignon combinate în proporţii diferite. Cupajele au fost destul de uniforme din toate punctele de vedere, existând totuşi unele mici diferenţe de intensitate a culorii, aromă şi gust. După cum ştiţi, micile diferenţe fac totuşi marile deosebiri. Întîmplător sau nu, câştigătoare a fost declarată proba văzută şi de mine ca fiind cea mai bună, ceea ce înseamnă că, în ciuda nepriceperii mele, am reuşit să fiu în ton cu majoritatea colegilor din juriu.
Am o veste bună şi pentru dvs. Rouge de Roumanie va putea fi găsit uşor, nu doar în magazinele de specialitate, şi va avea un preţ foarte abordabil, în jur de 18 lei la raft. Va fi deci unul dintre vinurile româneşti care poate concura, atât la preţ cât şi la calitate, cu oferta foarte bună de vinuri de masă din Chile, Australia, Argentina şi Africa de Sud, prezentă în hipermarketuri şi în magazinele specializate.
Eu, unul, abia aştept să-l văd pe piaţă şi vă invit să-l cumpăraţi atunci când veţi avea ocazia. În momentul în care veţi gusta Rouge de Roumanie gândiţi-vă în primul rând la părinţii lui (profesioniştii strugurilor şi vinului, plus echipele de management, vânzări şi marketing etc.), dar faceţi asta, doar o secundă, şi pentru naşii lui.